© Palix

Nemmouche schuldig bevonden aan vier terroristische moorden in Joods Museum

Op het proces rond de aanslag op het Joods Museum in Brussel op 24 mei 2014 heeft het Brusselse assisenhof hoofdverdachte Mehdi Nemmouche schuldig verklaard aan vier moorden met terroristisch karakter. De andere verdachte, Nacer Bendrer, werd schuldig bevonden als mededader.

gjs, phu

De jury heeft twee dagen gedebatteerd over de 56 schuldvragen en de rol van de twee beklaagden in de aanslag. De strafmaat wordt vrijdag beslist.

Over de veroordeling van Mehdi Nemmouche was er vooraf weinig twijfel, maar minder zekerheid was er over medebeschuldigde Nacer Bendrer. Die Fransman stond terecht omdat hij de wapens voor de aanslag zou geleverd hebben: een kalasjnikov en een revolver.

De jury vond de verschillende aanwijzingen overtuigend genoeg om Bendrer schuldig te verklaren. Ze veroordeelt hem bovendien als mededader van de viervoudige moord in een terroristische context, waarvoor hij levenslang riskeert. Het openbaar ministerie had een minder zware veroordeling als medeplichtige gevorderd.

Vier doden

Bij de aanslag op het Joods Museum, op 24 mei 2014, vielen vier doden: Emanuel en Miriam Riva, een Israëlisch echtpaar, en museummedewerkers Dominique Sabrier en Alexandre Strens.

Het federaal parket vervolgt Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer voor hun aandeel in die aanslag. Het openbaar ministerie had gevraagd Nemmouche schuldig te verklaren voor vier moorden met terroristisch karakter en illegaal wapenbezit. Bendrer moest volgens het openbaar ministerie schuldig verklaard worden als medeplichtige aan vier moorden met terroristisch karakter en illegaal wapenbezit. De verdediging van beide beschuldigden had voor hen de vrijspraak gevraagd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer