Beringzee voor het tweede jaar op rij ijsvrij in de winter

De Beringzee, een zee die zich in het noordelijk deel van de Grote Oceaan tussen Rusland en Alaska bevindt, is voor het tweede jaar op rij zo goed als ijsvrij in een periode waarin ze net ijs zou moeten aanmaken.

De zee heeft een oppervlakte van meer dan 2 miljoen vierkante kilometer. De dikte van de ijskap heeft belangrijke gevolgen voor het eco-systeem in de regio, traditioneel Amerika’s belangrijkste en rijkste visgebied

Volgens wetenschappers in de regio is het vroege smelten problematisch voor de fauna in het gebied. Maar in een nieuwe studie die in het vakblad Earth’s Future verschijnt, waarschuwen wetenschappers dat de klimaatwijziging aan de Noordpool gevolgen heeft tot ver buiten deze regio.

Impact op visvangst is enorm

Eind februari was er in de Beringzee minder ijs aanwezig dan ooit tevoren sinds men in 1850 metingen begon bij te houden. Volgens de wetenschappers ontbreekt een ijslaag die in omvang het equivalent is van de staten Californië en Montana. Dat zou het gevolg zijn van een aanhoudend abnormaal weerpatroon en uitzonderlijk milde watertemperaturen.

De impact is groot, want de jacht op walrussen en zeeleeuwen wordt hierdoor zeer bemoeilijkt. Beide dienen als basisvoedsel voor de lokale bevolking. Ook zorgt het voortdurende smelten van ijs voor een bijkomende massa water die de infrastructuur in de regio aantast.

Lokale bevolking in overlevingsmodus

De lokale krant Nome Nugget schrijft dat zich in december en januari in het gebied weinig ijs had gevormd. Dat was dan in februari gesmolten door aanhoudende regenstormen.

Hoewel wetenschappers berekenden dat de ijslaag in de Beringzee sterk kan fluctueren, eist de klimaatwijziging volgens hen nu toch een hoofdrol op.

Een studie die vorig jaar werd gepubliceerd stelt dat de uitzonderlijke opwarming van de Beringzee en de Golf van Alaska in 2016 moeilijk kan worden uitgelegd zonder de rol van de mens in de klimaatwijziging in beschouwing te nemen.

In het gebied vangt men jaarlijks voor om en bij de 413 miljoen dollar aan Alaskakoolvis (pollock). De vrees bestaat dat deze vissen als gevolg van de veranderende zeetemperaturen andere oorden opzoeken. De gevolgen voor de lokale visserij, die nu het nu al moeilijk heeft en in ‘overlevingsmodus’ functioneert, zijn enorm.

Vissen op de Beringzee

Vissen in de Beringzee
Meer