Unia: ‘Aalsterse carnavalsgroep heeft wet niet overtreden’

© Carlo Coppejans

De Aalsterse carnavalsgroep De Vismooil’n heeft geen wetten overtreden door joodse stereotypen uit te vergroten op haar praalwagen. Dat zegt directeur Els Keytsman van gelijkekansencentrum Unia aan TV Oost.

pvm

‘We hebben de toets met de wetgeving gedaan en volgens ons speelt alles zich af binnen de limieten van de wet’, zegt Keytsman. ‘We begrijpen heel goed dat sommige mensen zich gekwetst voelen, maar het is binnen de limieten van de wet, omdat net de intentie niet kwaadwillig is.’

De praalwagen met de naam ‘sabbatjaar’ toonde twee grote poppen met joodse stereotypen om te illustreren dat de carnavalsgroep dit jaar spaarzaam is. Maar binnen de joodse gemeenschap riepen de beelden antisemitische sentimenten op. De Europese Commissie veroordeelde het gebruik van de stereotypen, ook Unesco reageerde afwijzend.

De joodse gemeenschap eiste excuses, vond dat de federale regering zich moest distantiëren en invloedrijke joodse organisaties dreigden met het vertrek van de Antwerpse diamantsector, die grotendeels in joodse handen is. Er werd evenwel geen klacht ingediend tegen de bewuste carnavalsgroep.

Dat zou ook niet te beargumenteren zijn, vindt Unia, dat dus ook niet zelf naar de rechter zal stappen. Volgende week bemiddelt het wel tussen het Aalsterse stadsbestuur en de joodse gemeenschap.