Direct naar artikelinhoud
Vegan koken

Kampvuurkoken voor beginners

Kampvuurkoken voor beginners
Beeld hannes vandenbroucke

Wie mee wil zijn met de laatste trends gooit zijn groenten niet op de barbecue, maar in een kampvuur. Trek een fles wijn open en laat de vlammen het werk doen. 

Binnenkort wordt het lente, en dan is het zonde om binnen te blijven. Zelfs om te koken. Mijn grootste dilemma tijdens warme dagen is telkens: of met een aperitief van de zon genieten na het werk; of het avondeten klaarmaken. Aangezien ik niet over een buitenkeuken beschik, betekent dat laatste kostbare zonuren in huis doorbrengen. Een mens kan niet alles hebben – first world problems hoor ik u denken – maar na die donkere, koude wintermaanden houdt niemand mij binnen.

Laat één ding duidelijk zijn: er is aan mij geen bevlogen BBQ’er verloren gegaan. Trouwens, barbecueën is zo passé, sus ik mezelf. Iedere zichzelf respecterende hobbykok kookt tegenwoordig, volgens de huidige culinaire trends, in en boven een open vuur. Sinds populaire sterrenchefs, denk aan Kobe Desramaults, een open vuur in hun professionele keuken installeerden, volgden ook de thuiskoks. 

Hoe vervang je melk of kaas in de keuken? Ontdek het hier

Het pitmasterduo Nick Van Hoof en Kevin Kegeleers won met hun onconventionele kook­techniek vorige zomer zelfs het VIER-programma Grillmasters. Buiten koken betekent voor hen met een groep vrienden de natuur intrekken, een kampvuur maken en in, boven en rond de vlammen originele en doorrookte gerechten bereiden.

Toegegeven, de gasbarbecue aansteken is een pak gemakkelijker, maar het is die gasten vooral te doen om smaak en gezelligheid. Ik blader door hun stook- en kookboek Zout op het vuur en zie volledig zwartgeblakerde pompoenen, spitskolen en rode bieten recht in het kampvuur liggen. Opgelucht haal ik adem wanneer ik lees dat er niets zo eenvoudig is als groenten in hun eigen schil garen. Volgens het duo kan iedereen het. Oké, uitdaging aanvaard.

Bevrijdend

Ik sprokkel wat droog hout bijeen, verlaat mijn comfortzone en stook een open vuur. In het midden leg ik een grote steen en eenmaal de vlammen goed branden, gooi ik een butternut, enkele uien, een bol knoflook en twee preistengels midden in het vuur. Als dit maar goed komt… De knoflook is na een kwartier al helemaal zacht. Ik haal de bol uit de vlammen en knijp het romige vruchtvlees uit de schil. Samen met een hoop verse kruiden en kappertjes vormt dit een zalige salsa verde die straks over de (hopelijk niet verkoolde) groenten kan.

Een half uur later is het aan de uien. Volledig zwartgeblakerd langs de buitenkant, heerlijk gaar binnenin. Een fles wijn gaat open, een uur verstrijkt, en dan lijkt de butternut gaar. Spannend. Maar mijn twijfels ebben meteen weg wanneer mijn chefmes door het boterzachte vruchtvlees glijdt. 

De salsa verde gaat over de feloranje binnenkant. Nog nooit vond ik een pompoen zo mooi. Nog wat verse peper van de molen en flink wat Maldon-zout en deze kanjer is klaar. Nick en Kevin hebben gelijk. Koken op open vuur is een revelatie. Geen moeilijke recepten, niets wegen of afmeten. Deze nieuwe – of was het nu oude? – manier van koken is bevrijdend. 

Bevrijdend
Beeld hannes vandenbroucke

In open vuur gegaarde groenten

Nodig: 1 butternut / 4 uien / 1 bol knoflook / 2 stengels prei

1. Maak een vuur en laat in het midden plaats open voor de groenten.

2. Leg een (bak)steen op de open plek en leg er de groenten op. Je kan de groenten ook aan de rand van het vuur leggen en ze regelmatig een kwartslag draaien.

De gaartijd hangt af van de grootte van de groenten en het vuur. De knoflook is doorgaans na een kwartier al gaar en uien hebben niet veel langer dan een half uur nodig. Mijn middelgrote butternut lag anderhalf uur tussen de vlammen. Hij is gaar wanneer je de schil kan induwen.

3. Snijd vervolgens de groenten doormidden en lepel het zachte vruchtvlees uit de schil.

4. Serveer met de salsa verde, peper, zout en een frisse salade.

In open vuur gegaarde groenten
Beeld Hannes Vandenbroucke

Salsa verde met gepofte knoflook

Nodig: twee handen verse kruiden (koriander, platte peterselie, tijm…) / 2 el kappertjes / 3 tenen gepofte knoflook / flinke geut olijfolie kneepje citroensap / peper en zout

1. Hak de kruiden fijn en plet de knoflook tot moes.

2. Meng alles met flink wat olijfolie en een geut citroensap.

3. Breng op smaak met peper en zout.