Direct naar artikelinhoud
Bijzondere Bijstand

Wanneer mensen expliciet om geld vragen, is het onbeleefd om iets anders te geven

Wanneer mensen expliciet om geld vragen, is het onbeleefd om iets anders te geven
Beeld Sven Franzen

Vraag van de week

Ik ben waarschijnlijk van de oude stempel, maar ik vind het jammer dat er tegenwoordig gewoon een rekeningnummer op een huwelijksuitnodiging of geboortekaart staat. Zelfs voor ­verjaardagen of kerst vragen mijn (klein)kinderen geld.

Maria, Tielt-Winge

Ha Maria,

Op zich is er weinig mis met een persoonlijk geschenk. Niets zegt ‘gelukkige verjaardag’ zoals een zorgvuldig uitgekozen cadeau waarbij de voorpret van het geven het geven zelf haast overstijgt. “Deze deurmat deed me nu eens echt aan je denken, Véronique!” En dan met een leuke kaart erbij. Zo’n retro zwart-witfoto van oude mensen en een tekst als ‘Natuurlijk recycleer ik, ik gebruik al vier jaar dezelfde leeftijd’.

Maar wanneer mensen expliciet om geld vragen, is het eigenlijk behoorlijk onbeleefd om iets anders dan geld te geven. Egoïstisch, zelfs. Ik besef dat ik me met dit advies weinig sympathiek maak, maar de drijfveer achter een cadeau is niet om te etaleren wat voor een bedachtzaam persoon jij bent, maar om de ontvanger iets te schenken wat hij of zij goed kan gebruiken. Vandaag de dag is dat helaas vooral geld. En tijd. Maar dat laatste kan je niet cadeau doen. Nee, ook niet als je met een ­knipoog een horloge inpakt. De kans is groot dat je kleindochter het ding de volgende dag al voor harde cash te koop aanbiedt op sociale media.

Verlanglijstjes stammen uit de periode dat het nog geoorloofd was om vrijuit te dromen

Verlanglijstjes stammen uit de periode dat het nog geoorloofd was om vrijuit te dromen. Maar jonge ­mensen gaan vandaag gebukt onder behoorlijk ­deprimerende vooruitzichten, Maria. Ze zien met lede ogen de laakbare houding rond de klimaatverandering aan en hopen dat de wereld dan tenminste vergaat vóór ze 70 worden omdat ze weten dat ze allicht toch nooit echt op een pensioen zullen kunnen rekenen.

Storten is steunen. Iets als een huwelijkslijst bestond vroeger toch ook voornamelijk uit praktische cadeaus om het jonge stel een duwtje in de rug te geven? Iedereen kan een supersonische soepmaker, kreeftenvorkjes en een ‘goed’ tafellaken met hoge ­thread count gebruiken, maar wanneer je nooit het kapitaal bij elkaar zal krijgen om op de hedendaagse huizenmarkt een woning op de kop te tikken, heeft het niet veel zin vooruitziend te zijn bij Vanden Borre. Misschien heeft je volgende huurappartement een ingebouwde oven, misschien ga je tweedehands.be moeten afspeuren in de hoop een Miele zonder jarenoude lasagnekorsten te vinden.

Ik wéét dat je al het perfecte cadeau in gedachten had voor dat neefje dat gaat trouwen of de dochter van een vriendin die net bevallen is, maar respecteer het rekeningnummer. Bloemen noch kransen en al helemaal geen kras­loten. Wees gerust, je centen zullen gespendeerd worden aan nuttige zaken zoals het ‘LOL mijn tandarts zegt dat ik hem niet langer kan ontwijken’-fonds en dingen die deze kille wereld weer ­leefbaar maken. Toast avocado en een ­mindfulnesstrip naar Bali, bijvoorbeeld.

Lieve Maria, je bedoelt het vast goed. Bid voor ons, arme zondaars. En, nu ja, geef geld. 

Gekwelde lezer, blijf niet langer zitten met dat probleem, maar mail naar katrin.swartenbroux@demorgen.be