Shamima Begum (midden) op een bewakingscamera bij het verlaten van de luchthaven van Gatwick bij Londen.

Discussie in Groot-Brittannië nadat baby van Britse IS-vrouw Shamima Begum in Syrië is overleden

In Groot-Brittannië is de discussie over de eventuele terugkeer van IS-strijders en hun familie opnieuw opgelaaid. Aanleiding is het overlijden van de drie weken oude baby van Shamima Begum, een vrouw die als tiener naar IS in Syrië was getrokken.

De familie van de vrouw en de baby in het Verenigd Koninkrijk reageert boos op het overlijden van het kindje. "Het gaat om het overlijden van een Brits staatsburger dat vermeden had kunnen worden. Het is schokkend dat het ministerie van Binnenlandse Zaken geen enkele poging ondernomen heeft om het kind terug te halen", aldus de familie. Ook de socialistische oppositiepartij Labour spreekt over "een onmenselijke behandeling".

De zaak houdt de Britse media al weken in de ban. De moeder, Shamima Begum, was enkele jaren geleden als 15-jarige tiener met twee andere meisjes via Turkije naar Syrië gereisd om zich bij het "kalifaat" van de terreurgroep IS aan te sluiten. Ze is daar getrouwd met een Nederlandse IS-terrorist en had eerder al twee kinderen verloren. Ze is nu 19.

Enkele weken geleden was ze opnieuw bevallen, dit keer in een kamp waar gevluchte IS-aanhangers worden vastgehouden. Begum had daarop gevraagd om terug te mogen keren naar Groot-Brittannië om haar kind op te voeden.

Minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid wou daar echter niet van weten en hij had de vrouw de Britse nationaliteit afgenomen. Dat gold echter niet voor het kind dat geboren was vooraleer de moeder staatloos werd. Nu had minister Javid niet uitgesloten dat het kind naar het VK zou mogen terugkeren, maar dat is nu te laat. Blijkbaar zijn de omstandigheden in het kamp waar de vrouw vastzit, erg slecht en lopen jonge kinderen er gevaar.

"Kinderen zijn altijd onschuldig"

"Spijtig genoeg zijn er veel kinderen, volledig onschuldig, die geboren worden in deze oorlogssituatie. Ik kan enkel sympathie hebben voor hen die hier buiten hun wil om naartoe gesleurd worden. Het herinnert ons eraan hoe gevaarlijk het voor iedereen is om in een oorlogstoestand verzeild te raken", zo reageert minister Javid op het overlijden van de baby.

Volgens BBC-correspondent Danield Sandford zou het mogelijk zijn geweest voor de Britse regering om de baby uit Syrië terug te halen, maar lag dat "politiek erg moeilijk". Bovendien had Shamima Begum geen berouw getoond over haar sympathie voor IS en had ze eerder de bomaanslag op een muziekfestival in Manchester "gerechtvaardigd" genoemd.

De humanitaire organisatie Save The Children stelt dat "alle kinderen die geassocieerd zijn met IS slachtoffers zijn van het conflict en als dusdanig beschouwd moeten worden". Andere stemmen vinden dan weer dat de verantwoordelijkheid ligt bij IS en bij mensen die Europa verlaten hebben om zich bij die terreurgroep aan te sluiten.

De kwestie beroert ook de gemoederen bij ons en in de buurlanden. Zo is de echtgenoot van Shamima Begum een Nederlandse IS-strijder. Ook in ons land woedt de discussie over de kinderen van IS. De regering is bereid om kinderen tot 10 jaar te repatriëren, maar niet noodzakelijk hun ouders.

Meest gelezen