Direct naar artikelinhoud
Michael Jackson

47 oproepen over misbruik sinds Michael Jackson-docu, ook daders bellen

In de HBO-documentaire getuigen twee mannen dat popster Michael Jackson hen in hun kindertijd heeft misbruikt. De "King of Pop" heeft eerdere soortgelijke beschuldigingen altijd ontkend. Jackson overleed in 2009.Beeld AFP

Na de uitzending van de schokkende documentaire Leaving Neverland heeft hulplijn Tele-Onthaal vijf keer meer oproepen gekregen. In de documentaire getuigen twee mannen over hoe ze als kind seksueel werden misbruikt door de beroemde popster Michael Jackson.

Op het einde van de uitzending werd het nummer 106 van Tele-Onthaal vermeld. Achteraf kwamen bij de hulplijn 25 oproepen binnen, vijf keer meer dan gewoonlijk. Ook enkele daders belden het nummer, wat erg zeldzaam is.

Doorheen de dag volgden nog verschillende oproepen. “Tot 17.00 uur vanavond zijn in totaal 47 oproepen binnengekomen gelinkt aan (kinder)misbruik”, zegt Jennifer Pots, de coördinatrice van de Federatie van Tele-Onthaaldiensten. “48 procent van hen zijn mannen, en dat is opvallend veel, want doorgaans vinden vrouwen makkelijker hun weg naar deze diensten.” Daar waar gemiddeld gesproken per jaar 40 procent van de oproepers een eerste keer naar Tele-Onthaal bellen, is dat nu 70 procent. “Opnieuw een opvallende statistiek”, aldus Pots.

De documentaire kan een aanzet zijn voor mensen met een eigen ervaring met seksueel misbruik om met iemand te willen praten. Tele-Onthaal verwacht dat ze de komende dagen nog meer oproepen zullen krijgen. Gemiddeld komen bij Tele-Onthaal zo’n 300 oproepen per dag binnen.

Wie naar aanleiding van de documentaire met vragen zit en wil praten, of hulp nodig heeft, kan terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 en op zelfmoord1813.be.