Nieuwe aanval op ebolacentrum in oosten van Congo

Bij een nieuwe aanval op een ebolacentrum in Butembo, in het oosten van Congo, is zaterdagochtend een politieman omgekomen.

Dat melden Congolese media, en het nieuws wordt bevestigd door de burgemeester van Butembo, Timothée Muisa Kiesse. Ook de Belg Ivan Godfroid, die vanuit Butembo over de ebolacrisis blogt voor MO.be, bericht over de aanval. Het gaat om een behandelingscentrum in de stad Butembo dat twee weken geleden al eens werd aangevallen. In de loop van de voormiddag is WHO-topman Tedros Adhanom in Butembo aangekomen.

‘Rond 6 uur is geweervuur begonnen, en dat is 30 minuten later herbegonnen door het verzet van leger en politie’, aldus burgemeester Muissa. ‘Een van de aanvallers, een lid van een Maï-Maïmilitie, is gevangen genomen, waardoor we zullen kunnen achterhalen wat de reden van de aanval is. Bij de aanval werd ook een medewerker van het centrum geraakt door een kogel. De man werd opgenomen in het ziekenhuis.’

De lokale autoriteiten melden aan de Congolese nieuwssite 7sur7.cd dat de aanvallers er niet in geslaagd zijn het centrum zelf binnen te dringen. De herstellingswerken aan het gebouw waren amper gestart nadat het op 27 februari een eerste keer werd aangevallen. Daarbij kwam ook al een agent om. Een deel van het materiaal werd toen vernield. Het centrum werd uitgebaat door Artsen zonder Grenzen, maar de ngo heeft zich daar teruggetrokken. Hun werk werd overgenomen door lokale gezondheidswerkers, zegt Godfroid.

De Belg, die regionaal directeur is voor Rikolto in Oost-Congo, wijst erop dat deze aanval niet toevallig komt voor het bezoek van WHO-directeur Tedros. Nog volgens Godfroid raakte een van de aanvallers gewond en werd hij gevangen genomen. Het is al de derde aanval in evenveel weken op ebolacentra in het oosten van het land.

De epidemie wil intussen van geen wijken weten: er zijn al meer dan 900 gevallen geregistreerd en al meer dan 500 doden gevallen. Donderdag nog riep de internationale voorzitter van Artsen zonder Grenzen, Joanne Liu, op de respons dringend te herzien, omdat bij de bevolking veel verzet bestaat tegen de maatregelen die worden opgelegd. De afgelopen weken noteerde de ngo een stijging van het geweld op zijn medewerkers. Liu hekelde onder meer de ‘militarisering’ van de hulpverlening.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content