Google, Uber, Disney,… multinationals sponsoren Europese politieke partijen

Dat een veelvoud aan industriële lobby’s voortdurend de Europese instellingen bewerkt is geen geheim. Dat ook grote bedrijven en sectorverenigingen rechtstreeks geld overmaken aan politieke partijen is minder bekend.

Het was Marine Le Pen, de voorzitter van de Franse Rassemblement National (ex-Front National), die de kat de bel aanbond. In een interview met de radiozender RTL wist Le Pen te melden dat biotechreus Monsanto de door onze landgenoot Guy Verhofstadt geleide Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) sponsort. ALDE is de op drie na grootste fractie in het Europees Parlement en telt 70 leden uit 21 verschillende EU-landen.

Le Pen vermeldde in dat verband niet onze ex-premier, maar wel president Emmanuel Macron. Zijn partij LREM (La République en Marche) maakte volgens Le Pen deel uit van ALDE.  Daar sloeg ze de bal mis. Want hoewel LREM wel degelijk interesse toonde om zich bij ALDE aan te sluiten, is die mogelijkheid ondertussen van de baan.

ALDE kreeg de voorbije jaren geld toegestopt van verschillende bedrijven. Onder hen: Monsanto-Bayer, maar ook Uber, Google Belgium, Deloitte, AmCham of Syngenta . Zo ging het vorig jaar om een totaal van 122.000 euro, berekende de Franse krant Le Monde. Dat geld kwam van 8  verschillende multinationals en lobby’s. Die betaalden alle een toegangsgeld van 7.000 tot 18.000 om te mogen deelnemen aan het jaarlijkse congres van de partij dat in Madrid plaatsvond.

Sponsoren van politieke partijen? Een legale constructie

Volgens Didrik de Schaetzen, de woordvoerder van ALDE, gaat het om een volledig legale praktijk. “De bedrijven dragen bij aan de kosten die de organisatie van zulke evenementen en colloquia met zich meebrengen”, zegt hij in de Franse krant. [In België mogen bedrijven sinds het Agusta-schandaal begin jaren 1990 niet langer partijen financieren.] De door Europa vastgestelde grens van 18.000 euro per jaar mag daarbij niet worden overschreden.

De 122.000 euro vormen slechts een fractie van de 3,5 miljoen euro van het totale jaarbudget van ALDE. Omdat het om kleine bijdragen gaat beïnvloeden ze geenszins de de onafhankelijkheid van de europarlementsleden, zegt de Schaetzen.

Maar ALDE is in dat verband niet de enige partij die geld van bedrijven ontvangt. Volgens Le Monde kregen de 5 grootste politieke families in het europarlement tijdens de laatste legislatuur in totaal meer dan 1 miljoen euro gestort door 92 bedrijven.

Meer