Bewerking: VRT NWS

Wereldwijd gaan mensen vandaag de straat op om te betogen voor het klimaat, wat staat er te gebeuren?

In meer dan honderd landen zijn ruim 2.000 betogingen gepland voor een beter klimaatbeleid. De demonstranten zullen de straat opgaan om politici en het bedrijfsleven aan te moedigen meer hun best te doen om de opwarming van de aarde te beperken. 

In 123 landen zullen vandaag scholieren en sympathisanten betogen. Op de website van de internationale jongerenbeweging "Fridays for the Future" zijn acties geregistreerd in 2.052 steden en dorpen.

Hieronder is te zien op welke plekken acties geregistreerd staan:

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg deed een oproep om vandaag wereldwijd de straat op te komen. Ze wil dat bedrijven en de politiek maatregelen nemen om de opwarming van de aarde tot 1,5 graden Celsius te beperken.  Zweden steekt er, samen met de Verenigde Staten, dan ook met kop en schouders boven uit, wat betreft aangemelde klimaatacties vandaag.

Niet alleen jongeren

Ook in ons land zijn in verschillende steden en gemeenten acties gepland. Er zijn ongeveer 30 acties aangemeld op de "Fridays for the Future"-website. Het is dan alweer de tiende week op rij dat er een klimaatmars is georganiseerd. In Brussel vertrekt er vanmiddag een betoging aan het Noordstation, georganiseerd door "Youth for Climate", de actiegroep van Anuna De Wever en Kyra Gantois.

In andere steden en gemeenten worden er ook acties gehouden. Om de betoging van de scholieren onder de noemer "Youth for Climate" kracht bij te zetten, hebben onder meer de studentenbetogers "Students for Climate" en leerkrachtenprotestbeweging "Teachers for Climate" hun steun aan hen betuigd. Die actiegroepen vinden dat ze "het niet alleen aan jongeren moeten overlaten". En dus mobiliseren zij zich ook vandaag. 

Verplicht demonstreren

Eerder deze week bleek dat heel wat scholen van de mars een buitenschoolse activiteit maken. Leerlingen zijn dan verplicht om mee te stappen en dat stuit bij sommige ouders op verzet. Maar scholen mogen hun leerlingen gewoon naar zo'n actie meenemen, zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. "Als de school beslist, na grondig overleg, om deel te nemen aan een bepaalde actie, is dat een georganiseerde schoolactiviteit", zegt ze. "Of dat nu een actie tegen geweld of voor het klimaat is, dat maakt niet uit."

Toch laten veel leerkrachten de lessen gewoon doorgaan. Ondanks dat gegeven, mogen leerlingen wel besluiten om niet op te komen dagen in de klas om mee te demonstreren. Dat geldt overigens niet alleen voor hen, maar ook voor werknemers en ambtenaren. Ook al staat het niet letterlijk in de Belgische wetgeving, staken is een recht in ons land. Het recht op staken staat vermeld in artikel 6 van het Europees Sociaal Handvest. Maar er is een maar, lees daar hier meer over

Geen nationale staking

Er wordt echter niet groots gestaakt, enkel betoogd. Een nationale staking komt er dus niet. Het Algemeen Belgisch Vakverbond (ABVV) liet het aan de vakcentrales zelf over om een stakingsaanzegging in te dienen. Maar  vakbonden als ACOD, ACV en ACLVB hebben geen stakingsaanzegging ingediend. "Dit is geen professionele staking", zo klonk het onder hen.

Als wij het werk neerleggen, staat het land op zijn kop

Chris Reniers, vakcentrale ACOD

"Als wij het werk neerleggen, staat het land op zijn kop", zei Chris Reniers, voorzitster van het ACOD tegen het Nieuwsblad. Het werk wordt onder hen dus niet neergelegd. "Als we voor elke goede zaak een staking houden, beginnen we aan iets waar we het einde niet van zien."

De grootste vakcentrale binnen de socialistische vakbond ABVV, de Algemene Centrale (AC), heeft de aanzegging wel ingediend en zal de demonstrerende leden van de 40 betrokken sectoren dekken door de aanzegging. "Die jonge mensen zijn de syndicalisten van morgen", zegt Werner Van Heetvelde, voorzitter van AC. Maar dat betekent volgens hem niet dat het een klassieke 24-uursstaking wordt.

Die jonge mensen zijn de syndicalisten van morgen

Werner Van Heetvelde, voorzitter AC

"Unieke situatie"

"De situatie die we vandaag zien, is uniek", zegt Linus Steinmetz van "Fridays for the Future" tegen MO.be. "We zijn de laatste generatie met een realistische kans om de klimaatcatastrofe te vermijden." En dus is hij trots dat vandaag wereldwijd acties gaande zijn.

"Als volwassenen zich niet verantwoordelijk gedragen, zien we het als internationale jongerenbeweging als onze plicht om de stem van de redelijkheid te zijn", zegt hij. En dat die stem luid en duidelijk wordt vertoond, zien we vandaag dan ook gebeuren.

Meest gelezen