Direct naar artikelinhoud
NAVO

België blijft op een na slechtste NAVO-betaler, ondanks F-35

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg: “Slechts zeven landen haalden in 2018 de defensienorm van 2 procent bbp.”Beeld REUTERS

België staat bij de NAVO opnieuw onder zware druk van zijn bondgenoten, de Amerikanen voorop, omdat we véél te weinig uitgeven aan defensie. De aankoop van de F-35 volstond niet om op een goed blaadje te komen. Dat bleek bij de voorstelling van het NAVO-jaarrapport.

In 2014 kwamen alle NAVO-bondgenoten overeen om hun defensie-uitgaven tegen 2024 op te trekken naar 2 procent van het bbp. Maar bij de voorstelling van zijn jaarrapport betreurde secretaris-generaal Jens Stoltenberg donderdag dat in 2018 slechts zeven landen die norm haalden, de Verenigde Staten, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk, Polen, en de drie Baltische lidstaten.

België hangt ondanks een lichte verhoging van 0,2 procent nog steeds in de staart van het NAVO-peloton, met slechts 0,93 procent van het bbp. Enkel het Groothertogdom Luxemburg gaf nog minder uit (0,54 procent). België verhoogde wel de militaire uitgaven licht van 0,91 procent van het bbp in 2017, naar 0,93 procent vorig jaar, maar dat volstaat voor de NAVO niet.

‘F-35-aankoop volstaat niet’

Ook de beslissing van de regering vorig jaar om 34 Amerikaanse F-35-gevechtsvliegtuigen aan te kopen – een aankoop van zo’n 4 miljard euro die over meerdere jaren zal worden afgeschreven - is onvoldoende om ons in een gunstiger daglicht te stellen inzake NAVO-bijdragen.

Vooral Amerikaanse regeringsbronnen blijven een uiterst kritische houding tegenover ons land innemen, “omdat er geen geloofwaardig plan is om de 2 procent-norm te halen tegen 2024". 

De huidige Belgische regering tekende  maar een groeipad uit naar 1,3 procent tegen 2030. De Belgische verdediging dat er geen begrotingsruimte is wordt weggewuifd. “Het is een kwestie van prioritaire keuzes waar je je geld aan wil uitgeven”, klinkt het.

‘Het is een kwestie van prioritaire keuzes waar je je geld aan wil uitgeven’
Amerikaanse regeringsbronnen

Wat in Washington wel wordt gewaardeerd, is de polyvalente inzet van de Belgische militairen in buitenlandse missies, al begint het gebrek aan materieel ons parten te spelen om op gelijke voet met bondgenoten te kunnen samenwerken. (MR)