49 doden bij aanslag in Nieuw-Zeeland: vier arrestaties, ook explosieven in auto’s

Bij twee schietpartijen in twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn 49 doden geteld. De dodentol kan nog oplopen. “Dit kan enkel beschouwd worden als een terroristische aanval”, aldus premier Jacinda Ardern. De politie heeft drie verdachten aangehouden en is actief op zoek naar medeplichtigen. Het is niet duidelijk of de schutters aangehouden zijn. Eén van hen heeft de schietpartij live op sociale media uitgezonden. In de stad zijn nog meerdere voertuigen met explosieven aangetroffen.

adb, adm

OPROEP. Bent of kent u iemand die in de buurt was van de schietpartijen in Christchurch, laat het ons dan weten via hier@reageren.be. Vergeet zeker niet uw naam, telefoonnummer en de gemeente vanwaar u afkomstig bent te vermelden.

Bij twee schietpartijen in moskeeën in het Nieuw-Zeelandse stadje Christchurch zijn 49 doden gevallen. Dat bevestigt politiecommissaris Mike Bush. Er is ook sprake van meer dan 48 gewonden.

Er zijn 41 doden gevallen bij de Masjid Al Noor-moskee en 7 in een moskee in de buitenwijk Linwood. Nog een slachtoffer is in het ziekenhuis bezweken aan zijn verwondingen.

“Een man, eind de 20, is beschuldig van moord en wordt morgenochtend (lokale tijd, nvdr.) voorgeleid. Drie andere mensen werden gearresteerd.” Nog volgens Bush wordt hun betrokkenheid onderzocht. “Sinds de schietpartijen hebben we geen signalen opgevangen van andere dreigingen.” Het ziekenhuis van Christchurch laat weten 48 patiënten te behandelen. Ze raakten allemaal gewond door kogels, sommige zijn er erg aan toe. Enkelen zijn geraakt in de wervelkolom en worden naar gespecialiseerde centra gebracht.

Volgens de premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, zijn de schietpartijen een terroristische aanval.

Explosieven

De politie bevestigde eerder al dat er explosieven zijn gevonden in verschillende voertuigen, niet ver van de moskeeën. In Auckland hebben veiligheidsdiensten een explosief gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Het is niet duidelijk of dit te maken heeft met de schietpartijen.

Slachtoffers

“We hebben nog geen slachtoffers kunnen identificeren vanwege de lockdown”, zei commissaris Mike Bush eerder vandaag. Eén van de schutters is een Australische staatsburger, aldus Scott Morrisson, de premier van Australië. Hij noemde de schietpartijen een “extreemrechtse aanval” en bood zijn medeleven aan alle moslims aan.

“Wij staan voor diversiteit en medeleven”, zegt de Nieuw-Zeelandse premier. “Nieuw-Zeeland is een thuis voor zij die onze waarden delen, een thuis voor zij die het nodig hebben. Die waarden zullen niet wankelen door deze aanval. Wij zijn een trotse natie met meer dan 200 etniciteiten en 160 talen.” De premier veroordeelt met klem “de ideologie van de mensen die deze daad begaan hebben”.

(Lees verder onder de video)

Drie verdachten opgepakt

Volgens commissaris Bush is één man, late twintiger, aangehouden en aangeklaagd voor moord. Drie mensen zijn aangehouden, hun aandeel in de schietpartijen wordt nog onderzocht.

Commissaris Bush waarschuwt de mensen nog om binnen te blijven en niet naar moskeeën te gaan, nergens in het land. “Kom niet buiten tot je van ons hoort.” Over het motief van de dader(s) is voorlopig weinig bekend. Hij streamde de schietpartij op sociale media. Op hetzelfde account werd ook een ‘extreemrechts manifest’ gepost. Nog volgens ooggetuigen was de schutter een blanke man van om en bij de 40 jaar.

De politie waarschuwt dat de stream uiterst expliciet is en vraagt de bevolking om de beelden niet te delen. “We doen er alles aan om ze van sociale media te verwijderen, deze beelden horen niet thuis in het publieke domein.”

© AFP

Ooggetuigen

Volgens andere ooggetuigen droeg één van de schutters een zwarte helm en een kogelvrije vest. Hij kwam de moskee binnen en begon in het rond te schieten met een machinegeweer. Hij zou tot twintig minuten in het rond hebben geschoten en meerdere keren herlaad hebben.

Nog volgens andere ooggetuigen was de schutter goed voorbereid en ging hij methodisch te werk. “Eerst schoot hij mensen buiten neer, daarna ging hij binnen”, vertelt ooggetuige Nour aan The Christchurch Star. Volgens de man herlaadde de schutter zijn wapen tot driemaal toe. “Ik heb mensen voor mijn ogen zien sterven terwijl ik naar buiten kroop.”

“Eerst dachten we dat het een kortsluiting was”, vertelt Mohan Ibrahim, een andere ooggetuige, aan The New Zealand Herald. “Ik heb nog vrienden die binnen zitten. Ik heb ze proberen te bellen, maar ze nemen niet op. Ik vrees voor hun leven.”

© REUTERS

Het volledige cricketteam van Bangladesh was er aanwezig en kon zichzelf in redding brengen, laat een teamlid weten via Twitter.

Klimaatmars

De hele stad was een tijdlang in lockdown, maar om 6 uur (onze tijd) werd die opgegeven. In sommige buurten werden inwoners geëvacueerd. Kinderen moesten op school blijven en ouders werd gevraagd hun kinderen niet te gaan ophalen. Op het moment van de schietpartij was er een klimaatmars van schoolgaande jongeren in Christchurch. Die maakt deel uit van de wereldwijde actiedag tegen klimaatopwarming, #FridaysForFuture. De deelnemers zijn ondergebracht in overheidsgebouwen en naar huis gestuurd.

Ooggetuigen van de schietpartij in Nieuw-Zeeland vertellen hoe gruwelijk het was:

© AFP

© AP

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer