Brexit: 1.200 miljard euro heeft het VK al verlaten

23 grote financiële ondernemingen hebben in de aanloop naar de Brexit ongeveer 1.000 miljard Britse pond (1.200 miljard euro) uit het VK naar de rest van de Europese Unie verplaatst. Het gaat om een stijging van 800 miljard pond in vergelijking met afgelopen kwartaal. Dat blijkt uit berekeningen van consultancybureau EY.

In haar nieuwste “EY Brexit Tracker” schrijft het bedrijf dat “7.000 hoogbetaalde financiële jobs” samen met de gerelateerde activa naar concurrerende financiële centra zoals Dublin, Frankfurt, Luxemburg en Parijs zijn verplaatst.

In de Britse financiële sector zijn volgens een rapport van The City UK momenteel in totaal 2,3 miljoen mensen tewerkgesteld. De sector levert de Britse economie jaarlijks bijna 190 miljard pond op en vertegenwoordigt nagenoeg 12 procent van het totale bruto binnenlandse product van het land.

Volgens EY gaat het om jobs die zich bovenaan de salaris-schalen bevinden. Het VK zal naar schatting per job gemiddeld 150.000 pond aan belastingen mislopen. In totaal zou het gaan om ongeveer 600 miljoen pond.

Naast de 7.000 voormelde jobs, worden er nog eens meer dan 2.300 nieuwe banen toegevoegd als gevolg van de Brexit. De 23 financiële bedrijven zijn banken (10), verzekeraars (8) en investeringsfondsen (5).

EY: “Niet alle bedrijven hebben de waarde van de overgedragen activa bekendgemaakt. Maar van degenen die dat wel deden, schat de EY Brexit Tracker de waarde op ongeveer 1.000 miljard Britse pond. Dat is een stijging van 800 miljard pond in vergelijking met eind november vorig jaar. Dat totaal zal waarschijnlijk toenemen nu we richting Brexit gaan. De totale activa van de Britse banksector bedragen naar schatting zo’n 8.000 miljard Britse pond.”

Dublin is de grote winnaar van de Brexit

Dublin kon het meest profiteren van de transfers. 28 bedrijven hebben bevestigd dat ze naar de Ierse hoofdstad verhuizen of er op zijn minst medewerkers en/of activiteiten toevoegen. Vorig kwartaal was dat nog 27.

Wie ook voordeel uit de Brexit haalt is Frankfurt, dat 21 firma’s mocht verwelkomen. Verder profiteren ook Luxemburg (19 firma’s, waarvan 10 vermogensbeheerders), Parijs (18), Amsterdam (6), Madrid (6), Milaan (5) en Brussel (5).

Sinds het referendum van juni 2016 hebben 30 van de 48 grootste banken en vermogensbeheerders bevestigd dat ze personeel naar Europa hebben verhuisd. Anders plannen ze dat nog te doen.

De bedrijven zien zich verplicht hun activiteiten te verhuizen om toegang tot de interne EU-markt te behouden. Dat is een gevolg van de beslissing van Groot-Brittannië om de EU te verlaten.

De EY Brexit Tracker baseert zich op de openbare berichtgeving van 222 grote financiële dienstverleners. Het gaat om berichten vrijgegeven tussen 24 juni 2016 en 28 februari 2019.

Meer