3 landen huisvesten ‘duurste stad ter wereld’

Singapore, Hong Kong en Parijs kunnen alle prat gaan op de titel van ‘duurste stad ter wereld’. Dat blijkt uit het jaarlijkse Worldwide Cost of Living onderzoek van The Economist.

Daarbij wordt de prijs van 160 identieke producten en diensten vergeleken in 400 steden wereldwijd. Het gaat dan bijvoorbeeld om een brood, een fles bier, een maatpak voor mannen of een haarkapbeurt voor vrouwen.De kostprijs van het leven in New York City geldt dan als uitgangspunt.

Azië en Europa domineren de top 10, maar ook Amerikaanse steden worden duurder. In Braziliaanse, Argentijnse, Venezolaanse, maar ook Turkse steden is de prijs van het levensonderhoud in vergelijking met vorig jaar dan weer sterk gedaald.

Duurste stad ter wereld? De top 10

Singapore (foto boven) was de voorbije 5 jaar al telkens tot ‘s werelds duurste stad gebombardeerd, maar krijgt nu gezelschap van Parijs en Hong Kong. [Niet toevallig haalden deze 3 steden vorige week ook de top 5 van plekken waar vastgoed peperduur is.] Maar ook de derde, vierde en vijfde plaatsen in de Worldwide Cost of Living 2019 worden telkens door meer dan één stad gedeeld:

  1. Paris, Hong Kong en Singapore 
  2. Zurich
  3. Geneve en Osaka
  4. Seoul, Kopenhagen en New York City 
  5. Tel Aviv en Los Angeles 

Duurste stad ter wereld – top 10

Dure dollar speelt velen parten

De sterke economische groei in de Verenigde Staten, gekoppeld aan een duurdere dollar zorgde er voor dat het leven in 14 van de 16 vermelde Amerikaanse steden duurder werd, laat The Economist opmerken.

Het drama Venezuela

Aan de andere kant van het spectrum is de Venezolaanse hoofdstad Caracas nu de goedkoopste stad ter wereld. Een kop koffie verdubbelde er tijdens de laatste week van december in prijs. De inflatie flirt er dan ook met de grens van een duizelingwekkende 1 miljoen procent op jaarbasis. Maar het leven is er geen pretje en veel van de producten die in de lijst worden vergeleken zijn er niet eens verkrijgbaar.

Andere goedkope steden zijn de Syrische hoofdstad Damascus, het Oezbeekse Tashkent, maar ook de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Deze laatste rangschikt in de onderste regionen, omdat de Argentijnse peso vorig jaar in waarde halveerde. Eenzelfde lot trof het Turkse Istanboel, dat 48 plaatsen in de rangschikking daalde, nadat de waarde van de Turkse lira in 2018 instortte.

Meer