70 jaar NAVO: de alliantie wordt oud, maar is ze ook versleten?

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg. © BelgaImage

De NAVO is er altijd in geslaagd om voor zichzelf een nieuwe rol te vinden in een wereld die verandert.

Het blijft straks in Washington bij een bescheiden feestje, waarop de staats- en regeringsleiders van de lidstaten niet zijn geïnviteerd. De NAVO wil duidelijk niet dat er weer verwijten over en weer vliegen tussen Donald Trump en enkele Europese chefs, zoals dat vorig jaar bij een bijeenkomst in Brussel nog het geval was. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg vindt dat de NAVO het meest succesvolle bondgenootschap is in de geschiedenis, maar het is recent in de alliantie ook niet allemaal koek en ei.

Dat werd vorige maand nog pijnlijk duidelijk op de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München. Toen de Amerikaanse vicepresident Mike Pence het gezelschap daar de groeten van Trump overbracht, viel er bij het overwegende Europese publiek een ijzige stilte. Vooral tussen Duitsers en Amerikanen is er sinds het aantreden van Trump weinig liefde verloren. Washington is nog altijd van mening dat vooral Duitsland te weinig geld uittrekt voor defensie. Berlijn vindt zonder meer dat de Amerikanen een minder betrouwbare bondgenoot zijn geworden.

u003cemu003eThe New York Timesu003c/emu003e wist onlangs dat Trump er bij medewerkers in het Witte Huis mee dreigt om uit de NAVO te stappen.

Het heeft ook met economie te maken. Het dreigement van Trump om een zware belasting te heffen op de import van Europese auto’s in de Verenigde Staten hangt als een zwaard van Damocles boven de Amerikaans-Duitse relaties. De Duitsers willen dan weer niet uitsluiten dat ze voor het uitrollen van een 5G-netwerk een beroep zullen doen op het Chinese technologiebedrijf Huawei, dat door de Amerikanen verdacht wordt van spionage. We leven in tijden van cyberoorlog. Washington wil daarom straks minder gevoelige informatie met Duitsland delen. De Amerikanen vinden het ook weinig loyaal van de Duitsers dat ze via een pijplijn onder de Baltische Zee nog meer gas uit Rusland willen invoeren, terwijl ze zelf veel gas in de aanbieding hebben.

The New York Times wist onlangs dat Trump er bij medewerkers in het Witte Huis mee dreigt om uit de NAVO te stappen. Hij dealt, zoals bekend, liever met afzonderlijke landen. Denk aan de gesprekken met Polen over een permanente militaire basis in dat land, een Fort Trump. Zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat vond het daarom nodig om een tekst goed te keuren die een uitstap uit de NAVO kan verhinderen. Overigens komen de VS hun afspraken tegen de NAVO ondanks alle kritiek keurig na. De alliantie reageerde enkele jaren geleden ook gepast robuust op de Russische annexatie van de Krim. De NAVO is er altijd in geslaagd om voor zichzelf een nieuwe rol te vinden in een wereld die verandert. Als Amerika de blik straks nog meer op China richt, moet de alliantie daar wellicht opnieuw over nadenken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content