Aalst Carnaval verdwijnt mogelijk van Unesco-lijst: ‘Wereldvreemd’, zegt burgemeester D’Haese

Aalst Carnaval, 3 maart 2019 © Belga

Burgemeester D’Haese betreurt dat Aalst Carnaval mogelijk van de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed verdwijnt. De organisatie van de Verenigde Naties zal daarover in december een beslissing nemen.

Aalst Carnaval verdwijnt mogelijk van de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed. Dat heeft de organisatie van de Verenigde Naties vrijdag bekendgemaakt. De beslissing valt in december.

Het onderwerp komt aan bod bij de vergadering van het intergouvernementeel comité voor de borging van het immaterieel cultureel erfgoed, dat van 9 tot 14 december samenzit in Colombia.

Een praalwagen in de 91ste openingsstoet van Aalst Carnaval leidde begin deze maand tot verontwaardiging binnen de Joodse gemeenschap. De wagen met de naam ‘sabbatjaar’ toonde twee grote poppen met Joodse stereotypen om te illustreren dat de carnavalsgroep dit jaar spaarzaam is. Maar binnen de Joodse gemeenschap riepen de beelden antisemitische sentimenten op.

De praalwagen werd door de Unesco beschouwd als ‘racistische en antisemitische voorstellingen’. ‘De satirische geest van Aalst Carnaval en de vrijheid van meningsuiting kunnen niet dienen als een doek voor zulke manifestaties van haat’, aldus Ernesto Ottone, assistent-directeur-generaal voor Cultuur bij Unesco. ‘Deze onfatsoenlijke karikaturen gaan in tegen de waarden van respect en waardigheid belichaamd door Unesco, en zijn tegenstrijdig met de principes die het immateriële erfgoed van de mensheid onderbouwen.’

‘Werelderfgoed wordt wereldvreemd’

Burgemeester D’Haese betreurt dat Aalst Carnaval mogelijk van de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed verdwijnt. ‘Werelderfgoed wordt wereldvreemd’, reageert D’Haese vrijdagmiddag over de agendering.

Hij herhaalt dat de betrokken carnavalsgroep, Vismooil’n, geen antisemitische bedoelingen had. De Aalsterse burgemeester argumenteert dat binnen de specifieke context van Aalst Carnaval veel mogelijk is en dat geen censuur van toepassing kan zijn. ‘We gaan niet toelaten dat moslims, katholieken of Joden beslissen waarmee we kunnen lachen’, klinkt het vrijdagmiddag.

D’Haese hoopt dat hij de kans krijgt om aan Unesco uit te leggen waarom met de traditie geen kwade bedoelingen gemoeid zijn.

Ook elders lijkt de zaak nog niet afgehandeld. De Joodse gemeenschap eiste na de parade excuses en verschillende organisaties vroegen de federale regering om zich te distantiëren.

Er werd geen klacht ingediend tegen de bewuste carnavalsgroep, die volgens gelijkekansencentrum Unia ook geen antidiscriminatiewetten overtreden heeft. Wel is er een overleg gepland met alle betrokken partijen, op afzonderlijke basis. Ook de carnavalsgroep zal daarbij gehoord worden, maar Unia geeft niet mee wanneer dat overleg gepland is.

Antwerpse diamantsector blijft in Antwerpen, ‘praalwagen of niet’

Het Antwerp World Diamond Centre laat intussen weten dat de Antwerpse diamantsector in Antwerpen blijft. Het Simon Wiesenthal Center, een invloedrijke Amerikaanse organisatie, had er na de ophef rond Aalst Carnaval mee gedreigd om de economisch belangrijke sector in Antwerpen weg te halen. Maar het Antwerp World Diamond Centre gelooft niet dat het zover komt en beklemtoont dat er geen plannen zijn om uit Antwerpen te verhuizen. De Antwerpse koepelorganisatie, die 72 nationaliteiten vertegenwoordigt, nuanceert ook de invloed van de Joodse gemeenschap op de diamantsector. Zo vestigden de voorbije jaren ook Indische diamantbedrijven in Antwerpen. ‘Het belang van de Joodse gemeenschap is dan ook afgenomen’, klinkt het nog.

Partner Content