Luchtruim zal vrijdagnacht opnieuw gesloten zijn

© Belga

Vanaf maandag zullen er ook opnieuw acties gevoerd worden door de luchtverkeersleiders bij skeyes, het vroegere Belgocontrol, met vertragingen tot gevolg.

Het Belgische luchtruim zal vrijdagnacht opnieuw gesloten zijn, tussen 01.30 uur en 04.30 uur. Dat bevestigt skeyes-woordvoerder Dominique Dehaene. De reden is een tekort aan luchtverkeersleiders in het luchtverkeersleidingscentrum Canac. ‘Mensen hebben zich ziek gemeld’, aldus de woordvoerder.

Als gevolg van de sluiting van het luchtruim vrijdagnacht zijn op Brussels Airport alvast drie cargovluchten van DHL geschrapt. Er zijn op dat uur geen passagiersvluchten, aldus een woordvoerster van de luchthaven.

Bij skeyes zijn al verscheidene dagen acties bezig van de luchtverkeersleiders, met zware vertragingen tot gevolg bij de luchtvaartmaatschappijen.

De directie sloot vrijdag een akkoord met de socialistische overheidsvakbond ACOD, maar het ACV kan zich daarin niet vinden. ‘Dit is geen goed akkoord en zeker geen vooruitgang voor het personeel’, zegt Kurt Callaerts (ACV-Transcom).

De vakbond kondigde vanaf maandag nieuwe acties aan. ‘ACV-Transcom legt zich niet neer bij het zogezegd ‘akkoord’ bij skeyes’, meldt Callaerts. ‘Er werd nota bene een akkoord gevonden met een vakorganisatie die geen aanzegging deed, noch zich erbij aansloot.’

Het voorstel tot cooldown of bemiddelaar werd volgens ACV-Transcom door de directie afgeschoten.

Op een voorstel van de directie om het akkoord nog te verfijnen gaat ACV-Transcom niet in. ‘Skeyes heeft zijn akkoord en houdt geen rekening met de meerderheid van zijn personeel en personeelsvertegenwoordigers. Dit is dan sociale dialoog waarbij je mag onderhandelen met de handen op de rug’, hekelt Callaerts. ‘De continuiteit gaat duidelijk voor op veiligheid. De regels loopbaanonderbreking en ouderschapsverlof worden aangepast naar de onwettelijke interpretatie van skeyes. De onmenselijke uurroosters blijven aanhouden,…’

Partner Content