Congolese verkiezingen - Lamuka-leiders bevestigen eenheid en willen politiek platform

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zes belangrijke Congolese oppositieleiders hebben zaterdag in Brussel de "eenheid" bevestigd van de Lamuka-coalitie, die een gemeenschappelijke kandidaat steunde bij de presidentsverkiezingen van 30 december in Congo. Die verkiezingen werden gewonnen door een andere oppositieleider, Félix Tshisekedi, bondgenoot van ex-president Joseph Kabila. In een gemeenschappelijke verklaring klagen de zes aan dat de "vervalsing van de verkiezingsresultaten in opdracht van Kabila de legitimiteitscrisis van de instellingen verergert, net als die van hun bezielers". De leiders van Lamuka ('Word wakker' in Lingala, nvdr), onder wie Martin Fayulu, die de omstreden verkiezingen verloor, kwamen drie dagen bijeen in Brussel. De leiders maakten de balans op van hun werkzaamheden. In een slotmededeling kondigen ze aan dat ze hun gesprekken over de toekomst van Lamuka voortzetten, na de oproep om van de coalitie een politiek platform van te maken.

"De resultaten van de presidentsverkiezingen, zoals de kiescommissie die gepubliceerd heeft, komen niet overeen met de waarheid van de urnes. Daarvan getuigen de rapporten van onafhankelijke en geloofwaardige waarnemers, de electorale waarnemersmissie van de Congolese bisschoppenconferentie (CENCO) op kop", klinkt het.

Fayulu eist nog steeds de overwinning op van de verkiezingen van eind vorig jaar. Hij zegt dat Kabila en Tshisekedi een geheim akkoord hebben gesloten, "ten koste van de waarheid van de urnes". Tshisekedi riep zich uit tot winnaar van de verkiezingen met 38 procent van de stemmen, voor Fayulu en Emmanuel Ramazani Shadary, de kandidaat die door Kabila gesteund werd, die zichzelf niet meer verkiesbaar mocht stellen.

bron: Belga