Direct naar artikelinhoud
Klimaatprotest

Klimaatbeweging bezet de Wetstraat “omdat onze politici klimaatwet blokkeren”

klimaatprotest wetstraat brussel klimaat Tim DirvenBeeld Tim Dirven

‘Occupy For Climate’ bezet momenteel de Wetstraat. Onder die vlag wil de hele klimaatbeweging de burgerlijke ongehoorzaamheid aanhouden tot politici instemmen met een grondwetswijzingen waardoor de klimaatwet mogelijk wordt. “Ze staan op het punt die te begraven. Tot dinsdagavond kunnen ze nog van gedacht veranderen”, klinkt het. De actievoerders kwamen overeen met de ordediensten dat ze alvast vannacht nog actie mogen blijven voeren, zolang ze niet in de neutrale zone komen.

“Wij bezetten de Wetstraat omdat onze politici de klimaatwet blokkeren”, vat Dave Van Meel van de Klimaatcoalitie samen. Die coalitie vertegenwoordigt 70 organisaties, waaronder 11.11.11, Oxfam en WWF.

Ook Act For Climate Justice, Youth for Climate, Extinction Rebellion, Greenpeace en veel andere ngo’s en klimaatbewegingen geven hier present. Ze bundelen de krachten in ‘Occupy for Climate’ en nemen deel aan de burgerlijke ongehoorzaamheid ter hoogte van het federale parlement.

Lees ookHoe ‘Occupy Wetstraat’ op de klippen loopt

Klimaatbeweging bezet de Wetstraat “omdat onze politici klimaatwet blokkeren”
Beeld BELGA

“Alles en iedereen die zich de laatste maanden inzet voor klimaatactie doet mee”, vat Sarah Jacobs van Greenpeace samen. Ook wetenschappers en bekende persoonlijkheden zullen ons de komende uren en dagen vervoegen.”

De organisatoren spreken over 300 à 400 deelnemers, onder wie klimaatactivistes Anuna De Wever en Kyra Gantois, zijn van plan om de komende twee nachten in het park door te gaan. “Maar morgen ga ik gewoon naar school”, aldus De Wever. De politie is ter plaatse maar laat de toespraken voorlopig doorgaan. De ordediensten hebben de toegang tot het park aan de Wetstraat afgesloten en sturen de actievoerders in het park de straat op, met wat geduw en getrek als gevolg.

De betogers kwamen later op de avond met de politie overeen dat ze mogen blijven actievoeren, maar buiten de neutrale zone voor het federaal parlement. Ze kunnen hun protest honderd meter verder de hele nacht voortzetten, zonder dat ze riskeren gearresteerd te worden.

Volgens de organisatoren zijn de onderhandelingen in alle respect verlopen. “Zij deden hun job, wij de onze als burger”, klinkt het.

Doel van de actie is politici onder druk zetten om voor dinsdagavond in te stemmen met een specifieke grondwetswijziging. Die is nodig om de klimaatwet die momenteel op tafel ligt mogelijk te maken.

Anuna De Wever en andere klimaatactivisten bezetten de Wetstraat.Beeld Tim Dirven

Wachten tot na 2024?

“We verwachten minstens een eerste stap die duidelijk maakt dat de politici zich bewust zijn van de dringendheid om het klimaatprobleem aan te pakken”, zegt Anuna De Wever van Youth for Climate. “Wij willen niet het gelag betalen voor onherstelbare steken die de huidige politici laten vallen.”

Deze week stemmen bevoegde kamercommissies over eventuele grondwetsherziening. Komt er groen licht, dan wordt de klimaatwet mogelijk, gebeurt dat niet, dan gaat we grondwet zeer wellicht tot 2024 weer achter slot en grendel en kan de voorgestelde klimaatwet niet aanvaard worden.

Vorige week werd duidelijk dat er geen tweederdemeederheid is voor de aanpassing in de grondwet.

“Vandaar dat wij nu de druk opvoeren”, zegt Jacobs.

‘De grondwetswijziging is de beste garantie om onze verantwoordelijkheid voor de volgende generaties op te nemen’
Leo Van BroeckKlimaatpanel

Het voorstel voor de ‘bijzondere meerderheidswet’ over klimaat is op 1 februari online gezet door enkele vooraanstaande juristen. Het voorziet een wettelijk kader tot concrete klimaatmaatregelen te kunnen komen, zoals onder andere interministerieel en interparlementair overleg, een interfederaal klimaatagentschap en een expertencomité.

Toevallig

Binnen de week dienden zeven partijen (Groen, Ecolo, sp.a, PS, MR, cdH en DéFI) de tekst in als wetsvoorstel. De Raad van State oordeelde wel dat vier van de twintig artikelen aangepast moeten worden en dat de klimaatwet pas volledig grondwetsconform zou zijn als artikel 7bis bijgespijkerd wordt.

Dat artikel regelt de zorg voor toekomstige generaties.

Door een paragraaf toe te voegen waarin staat dat de overheden samenwerken aan een doeltreffend klimaatbeleid volgens de doelstellingen die de bijzondere klimaatwet vastlegt, zou het mogelijk worden die klimaatwet erdoor te krijgen. Toevallig was artikel 7Bis nog voor herziening vatbaar tot en met dinsdag.

‘Dit is een niet te missen moment. We hebben nu een eerste noodzakelijke stap nodig’
Dave Van MeelKlimaatcoalitie

De zeven partijen die de tekst indienden waren het daar prompt mee een. Ook het Klimaatpanel, geleid door Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck en Klimaatexpert Jean-Pascal Van Ypersele (UCL) scharen zich achter de aanpassing van het artikel. “Het is de beste garantie om onze verantwoordelijkheid voor de volgende generaties op te nemen”.

Liever samenwerkingsakkoorden

Maar N-VA, Open VLD en CD&V zien dat niet zitten, en ondertussen keerde MR zijn kar.

De liberalen vrezen dat de klimaatwet meer overheid zou betekenen en dat ze mensen of instanties grond geeft om naar de rechtbank te stappen wanneer het klimaatbeleid achterop zou hinken. N-VA is bang dat het een herfederalisering van het klimaat betekent. De tegenstanders willen klimaatmaatregelen dan ook liever regelen met samenwerkingsakkoorden.

“Onze politici staan op het punt de klimaatwet te begraven”, zegt Van Meel in de Wetstraat. “Ze weigeren nog steeds te luisteren naar de honderdduizenden burgers die al maanden op straat komen. Dit is een niet te missen moment. We hebben nu een eerste noodzakelijke stap nodig naar een klimaatbeleid dat België weer op weg zet om de beloftes van het klimaatakkoord van Parijs na te komen.”

Liever samenwerkingsakkoorden
Beeld Tim Dirven