Direct naar artikelinhoud
Kernenergie

Kerncentrales vallen altijd uit als de stroomprijs piekt. En volgens sp.a is dat geen toeval

De kerncentrale in Tihange.Beeld Bart Leye

Is het toeval dat kerncentrales uitvallen op het moment dat de stroomprijs piekt? Volgens sp.a niet. “Wij vermoeden dat Engie Electrabel strategisch kiest om onderhoudswerken in te plannen op een moment dat ook de stroomprijzen pieken.”

Het afgelopen jaar is elektriciteit opnieuw duurder geworden en dan vooral omdat onze kerncentrales geregeld uitvallen, zo blijkt uit een analyse van het Prijzenobservatorium. De stroomfactuur steeg met 2,2 procent, vooral omdat elektriciteit zelf duurder werd. Vooral de vrees dat enkele kerncentrales in de winter niet beschikbaar zouden zijn, heeft de groothandelsprijzen in het najaar de hoogte ingejaagd. 

Sp.a vermoedt manipulatie. “Al vier jaar op rij is er een opeenstapeling van technische problemen bij de kerncentrales van Engie Electrabel”, zegt voorzitter John Crombez. “Die problemen doen zich vooral voor in het najaar en tijdens de winter, op het moment dat de nood het hoogst is.

‘Bij Engie Electrabel hebben ze aangekondigd dat de oudste centrales opnieuw het grootste deel van de winter stil zullen liggen’
John CombrezVoorzitter sp.a

Advocatenbureau 

Het doet volgens sp.a vermoeden dat Engie Electrabel strategisch kiest om onderhoudswerken in te plannen op een moment dat ook de stroomprijzen pieken. “Dit najaar zullen we dat fenomeen opnieuw kunnen vaststellen, dat heeft Engie Electrabel al met zoveel woorden kenbaar gemaakt. Ze hebben aangekondigd dat de oudste centrales opnieuw het grootste deel van de winter stil zullen liggen”, zegt Crombez. Daarom eisen de socialisten duidelijkheid. 

Energieminister Marie-Christine Marghem (MR) had nochtans een onderzoek besteld bij de CREG om de impact te kennen van kerncentrales stilleggen op de energiefactuur van de gezinnen. Ook zou ze een advocatenbureau onder de arm nemen om na te gaan hoe de overheid hogere elektriciteitskosten door die inactieve kerncentrales zou kunnen terugvorderen ten voordele van de gezinnen. 

Crombez: “Maar wij vinden geen spoor van die onderzoeken en krijgen geen antwoorden, noch van de CREG, noch van het kabinet-Marghem. Nog altijd is er geen enkel concreet resultaat en dat kan zo niet langer. Meer en meer bronnen spreken over een rechtstreekse impact op de energiefactuur. Het wordt tijd dat er klare wijn wordt geschonken en dat wij allemaal de resultaten van dat onderzoek en het advies van die advocaten kennen.”

Het kabinet-Marghem en de CREG konden gisteren niet reageren.