Driehonderdtal activisten, onder wie Anuna De Wever, bezet Wetstraat en eisen klimaatwet: #occupyforclimate

Voor het federaal parlement, in de zogeheten neutrale zone, hebben organisaties waaronder Greenpeace, de Klimaatcoalitie en Youth4Climate zondagavond een protestactie gehouden. De bedoeling is om tot dinsdag ter plekke te blijven, want dan buigen de parlementsleden zich over de verankering van de klimaatdoelstellingen in de grondwet. De actievoerders zijn met de politie overeengekomen dat ze mogen blijven actievoeren, maar buiten de neutrale zone voor het federaal parlement.

adm

Verschillende actievoerders ketenden zich vast aan grote gele blokken en olievaten. Enkele probeerden ze zich ook vast te ketenen aan de hekken van parlement. De organisatoren spraken van 300 à 400 deelnemers, onder wie ook enkele bekende koppen. Onder meer David Van Reybrouck, Francesca Vanthielen en Koen De Graeve zijn van de partij, net als klimaatactivistes Anuna De Wever en Kyra Gantois.

De actievoerders waren aanvankelijk van plan om de komende twee nachten in het park te kamperen, maar dat heeft de politie verboden. De betogers mogen hun protest honderd meter verder de hele nacht voortzetten, zonder dat ze riskeren gearresteerd te worden.

Volgens de organisatoren zijn de onderhandelingen in alle respect verlopen. “Zij deden hun job, wij de onze als burger”, klinkt het.

Grondwet aanpassen om klimaatwet mogelijk te maken

De inzet van het protest is Grondwetsartikel 7bis. Komende dinsdag wordt er gestemd over de wijziging van het artikel en Occupy for climate eist de toevoeging van een paragraaf die een klimaatwet mogelijk maakt.

“Wij bezetten de Wetstraat, omdat onze politici de klimaatwet blokkeren”, zei Dave Van Meel van Klimaatcoalitie voor aanvang van de actie. “Ze weigeren nog steeds te luisteren naar de honderdduizenden burgers die al maanden op straat komen. Na jaren stilstand op het vlak van klimaatbeleid door gebrek aan ambitie en samenwerking, is dit een niet te missen momentum. Wanneer het parlement ontbindt begin april, kan artikel 7bis niet meer herzien worden tot ten minste 2024.”

Dat Grondwetsartikel 7bis staat momenteel open ter herziening. De manifestanten eisen dat er een “paragraaf toegevoegd wordt die een bijzondere klimaatwet mogelijk moet maken en die doelstellingen en samenwerking tussen de verschillende beleidsniveaus verankert. Afgelopen weken werd echter duidelijk dat MR, Open Vld, CD&V en N-VA zich kanten tegen deze grondwetswijziging.”

Youth For Climate

Youth for Climate neemt naar eigen zeggen deel aan het protest om “nòg eens duidelijk te maken dat we het menen met onze slagzin: Respect existence or expect resistance”, aldus Anuna De Wever. “De jongeren verwachten gehoord te worden.”

Kamperen tot dinsdag

“We willen er blijven tot dinsdagmorgen,” aldus Sarah Jacobs van Greenpeace bij De Standaard. “Dan stemt het parlement over de herziening van Grondwetsartikel 7bis.” De actievoerder willen zo druk zetten zodat de Klimaatwet er toch nog kan komen.

“Het is sowieso een vredevolle actie”, zegt Jacobs. “We willen zo lang mogelijk de straat afzetten. Daarna trekken we richting Warandepark en zullen daar in tentjes overnachten. Iedereen is er welkom. Er zal misschien ook een concertje zijn”, klonk het. Later op de avond besloten de politie en stad Brussel echter dat ze niet in het Warandepark kunnen overnachten. “We blijven onderhandelen met de politie en de stad en zoeken naar een alternatief voor de mensen die willen blijven”, klinkt het bij de organisatoren. “En ondertussen blijven we ons amuseren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER