Schip in nood - Cruiseschip loopt haven binnen in Noorwegen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Na motorpech in woelig water voor de kust van Noorwegen is het cruiseschip Viking Sky zondag zonder ongelukken een haven binnengevaren, na een danteske reddingsoperatie en nadat het bijna tot een ramp was gekomen. Helikopters hadden eerder 460 van de 1.373 opvarenden geëvacueerd, sommigen bij nacht, vanop de brug van het schip waartegen golven tot 15 meter hoog sloegen. Vijfentwintig mensen werden in het ziekenhuis opgenomen.

"Een uiterst ernstig gebeuren dat heel goed op talrijke gewonden en doden had kunnen uitdraaien", zei politiecommissaris Hans Vik op een persconferentie. Hij is verantwoordelijke voor het noodhulpcentrum voor het zuiden van Noorwegen.

De Viking Sky stuurde zaterdagmiddag een noodsignaal uit na motorpech. In stormweer dreef het schip af naar wateren met gevaarlijke klippen. Nadat het schip gestabiliseerd was op ongeveer 2 kilometer van de kust, zetten de autoriteiten tot zes helikopters in om opvarenden te evacueren. Uiteindelijk kon het cruiseschip zondagochtend drie van zijn vier motoren starten en naar de haven van Molde varen.

De reddingsoperatie was bemoeilijkt door het slechte weer en de hoge leeftijd van heel wat passagiers, overwegend Britten en Amerikanen.

Bron: Belga