Direct naar artikelinhoud

KORTRIJK

Lunch: € 35, marktmenu: € 55

Wo en do van 12u tot 14u en van 19u tot 23u, vr van 12u tot 14u en van 19u30 tot 23u, za van 19u30 tot 23u

Groente is het nieuwe vlees. Het zou het culinaire statement van chef Dirkjan Decock kunnen zijn. Op een mooie dag kregen we in Kortrijk de natuur op ons bord.

Aan de gevel van het charmante rijhuis hangt een ouderwetse deurbel. Chef Dirkjan komt opendoen en brengt ons naar een open keuken waar acht tafeltjes rond staan. Wat Taste and Colours serveert, is afhankelijk van het aanbod op de markt. Een stadstuintje voorziet de keuken van een 70-tal kruiden en eetbare bloemen. We starten ons marktmenu met een aperitief van het huis. Hilde, de gastvrouw, raadt een Barranco Oscuro aan, Spaanse bubbels met het karakter van oude Geuze (€ 9,60). Als hapje komen flinterdunne lende, gerookt en gerijpt, en vers gebakken brood op tafel. Perfecte opener. Niet veel later serveert de chef twee bordjes Lente. De Colours zijn prachtig: roze jus van rode biet en rabarbar, oranje gepekelde wortel, groene appel, radijsjes, afgewerkt met bloemen uit de tuin.

Ook de Taste is wat ze moet zijn. Fris, zurig, verrassend. De lente zet zich verder in een perfect gemarineerde tartaar van Iberische Rubia Gallega, afgewerkt met zoete uiencrème, gedroogde olijven en de wasabibloem - de eerste bloem die na de winter in de tuin van het restaurant de kop opsteekt. Met een prachtig glas sauvignon blanc (€ 7) klinken we op vanavond. Een belevenis, nu al. Na een mooi uitgebalanceerd gerecht van staartvis, morieltjes, keizerszwam en schorseneer komt het hoogtepunt van de avond: knapperige primeurgroentjes vergezeld van een prachtig stuk 'Pluma de Ibérico', lang gegaard waardoor het vet zichtbaar geïnfiltreerd is. Wat een rijkdom aan textuur en sappigheid! Top, zeker in combinatie met de Franse L'alternapif (2012) die Hilde erbij schenkt (€ 6,90).

Zo mooi, dat zelfs het dessert van bloedappelsien, nashipeer, chocolade en citroen dit niet kan overtreffen. Een gemoedelijke sfeer, een lichte en speelse keuken, duurzame producten en een ongelofelijk sympathiek team. Chef, we komen terug.