Direct naar artikelinhoud

Strak en landelijk zonder kitsch

Cindy en Frank brachten hun jeugd door in Landegem, en wilden er graag blijven. In het dorp een huisje met tuin vinden, dat was hun droomscenario.

Dertien jaar geleden stond er een huis te koop, maar dat was te duur. Cindy had er onmiddellijk spijt van dat ze geen bod gedaan hadden. Gelukkig werd de woning uiteindelijk niet verkocht, maar verhuurd.

Een jaar later kwam het huis opnieuw te koop te staan, deze keer via een immobiliënmakelaar. "Hoewel de woning intussen zo'n 10 procent duurder was, hebben we toch gekocht. De woning was klein en charmant, had een mooie voorgevel en een grote tuin."

Aan de woning waren al enkele grote verbouwingen gebeurd zoals het vernieuwen van het dak, het plaatsen van nieuw sanitair en het leggen van vloeren. Dankzij enkele slimme oplossingen maakten Cindy en Frank de woning veel groter, onder meer door het verbouwen van de garage tot slaapkamer en het uitbreiden van de keuken zonder aan de tuin te raken.

"Het eerstewat we gedaan hebben, was nieuwe ramen plaatsen." Daarna kwam de keuken ter sprake - die was aan de kleine kant. "De architect wou niet uitbreiden naar de tuin, dat vond hij zonde", zegt Cindy. "Daarom hebben we de zijkant van onze woning aan de noordelijke kant uitgebreid. 's Ochtends hebben we zon terwijl we aan het ontbijten zijn of de krant lezen."

Vroeger stond er een oude witte keuken, maar die hebben de bewoners vervangen door een volledig nieuwe houten keuken. De Marokkaanse tegels, Zelliges, trekken de aandacht. In de keuken ligt een stenen vloer, in de leefruimte parketvloer. "We hebben vloer op vloer gelegd. Daardoor moesten we onze deuren verhogen, maar dat woog niet op tegen het uitbreken van de originele vloer." Opvallend zijn de blokdeuren, waarbij de deuren in hetzelfde vlak van de muur geplaatst worden, zonder deuromlijstingen. "Dat vonden we allebei veel mooier", legt Cindy uit.

Kachel

De woning dateert uit de jaren dertig en is volledig geïsoleerd. Hoewel het huis er aan de buitenkant misschien klein uitziet, is het met zijn 170 vierkante meter bewoonbare oppervlakte groot genoeg voor het gezin. Cindy en Frank wilden de landelijke stijl behouden, zonder dat het kitscherig werd. De houten voordeur lieten ze bijvoorbeeld onbehandeld. "Aanvankelijk wilden we de deur in het grijs schilderen, zoals onze muren. Toen we het hout afgeschuurd hadden, waren we heel tevreden over het resultaat. We vinden het zelfs niet erg dat je hier en daar nog verfspatten ziet."

In de leefruimte trekt de gietijzeren kachel van Jotul de aandacht. "Er was hier alleen centrale verwarming. Een oud huis zonder kachel of schouw vonden wij vreemd. Daarom hebben we de schouw door de kamers getrokken. De kachel heb ik van een collega gekregen die net van plan was om die weg te doen. De schouw werd gemaakt met balken van een afbraak in 't Patershol in Gent."

De bewoners steken de kachel regelmatig aan, van september-oktober tot maart-april. "Zodra het frisser wordt, brandt de kachel. Mijn man gebruikt die ook om stoofpotjes op te zetten. Het is zoveel leuker en gezelliger in huis met een kachel."

De landelijke sfeer in de leefruimte wordt benadrukt door de oude eettafel en de spiegel aan de muur die van een scheerkast komt. "Zowel de spiegel als de eettafel zijn van mijn grootouders. We plaatsten een nieuw blad op de tafel en de poten heb ik opnieuw geschilderd.

"Ik ga regelmatig naar rommelmarkten. Op die manier kan ik die landelijke stijl aanhouden. Ik merk wel dat het interieur steeds strakker wordt naarmate we meer verbouwen."

houten bergruimte

De slaapkamer en de badkamer van het koppel zijn daar de perfecte voorbeelden van. "Deze ruimtes zijn moderner en strakker, maar ik heb het toch landelijk gehouden met de groeven in de witte kleerkasten en de nachtlampjes aan het bed", zegt Cindy. De slaapkamer en de badkamer bevinden zich in de vroegere garage. "We hebben daar nooit een auto geparkeerd. De garage diende vooral als bergruimte."

Om één geheel te vormen met de originele woning, werd de schildersteen gekaleid. Naast de slaapkamer bouwden ze een houten bergruimte. "We hadden een alternatief nodig, want onze fietsen konden niet meer in de garage staan. We hebben het een beetje in dezelfde stijl gebouwd."

De bewoners verbouwden veel zelf, met de vader van Cindy als leidende kracht. Het budget ging grotendeels naar de materialen. "Door veel zelf te doen, konden we veel geld uitsparen."

Gestreept behang

In de hall hangt gestreept behang, wat perfect past bij het landelijke interieur. Op de bovenverdieping hebben dochter en zoon elk hun eigen slaapkamer en een badkamer.

Het zithoekje in de keuken en de grote tuin zijn de favoriete plekken van het gezin. Overal staan tafels en stoelen, zodat het gezin optimaal van de zon kan genieten. "Voor ons is buiten leven heel belangrijk. De tuin is wel arbeidsintensief. Er staan appelbomen, perelaars, kersen- en pruimenbomen. We hebben de tuin stap voor stap aangelegd."

Op het platte dak liggen zonnepanelen. "Ze renderen, maar je ziet ze niet liggen", besluit Cindy.

Waar?

• Landegem ligt op 15 kilometer van Gent, op het platteland. Het dorp, met bakker, slager en school, ligt op wandelafstand.

01 De landelijke sfeer in de leefruimte wordt benadrukt door de oude eettafel en de spiegel aan de muur. Het zijn spullen uit het ouderlijk huis.

02De zijkant van het jaren 30-huis werd uitgebreid aan de noordelijke kant. 's Ochtends ontbijten de bewoners in de zon.

Goede ligging

Mooi aangelegde tuin

Energievriendelijke woning

Geen bijzondere minpunten