Direct naar artikelinhoud

Wereld betaalt Ecuador om geen olie te ontginnen in natuurgebied

Met een nieuwe vorm van het milieu redden hebben verschillende nationale autoriteiten, enkele grote verenigingen en een rits Hollywoodacteurs 75 miljoen dollar (58 miljoen euro) bijeen geharkt. Die gaan naar Ecuador, als compensatie om de grote hoeveelheden olie in een stuk Amazonewoud niet te ontginnen.

Het Yasunipark in Ecuador is uniek in de wereld, met onder andere meer zoogdieren, vogelsoorten, planten en amfibieën op één plek dan elders in de wereld en met twee indianenstammen die nog niet in contact kwamen met beschaving.

Maar onder de enorme lap regenwoud zitten ook 900 miljoen vaten ruwe olie. In een erg oliehongerige wereld is dat een schat. Er lagen dan ook plannen klaar om meteen te beginnen drillen, wat de vernietiging van de natuurpracht zou betekenen. Vier jaar geleden richtte de VN het Yasuni Trust Fund op. Het idee was eenvoudig: het verlies dat het arme land Ecuador zou lijden door de olie niet te ontginnen compenseren. Ecuador zou de olie-ontginningsplannen stil leggen zodra de helft van dat bedrag er was. Dat is er nu: 75 miljoen dollar.

Talloze organisaties, bedrijven landen en regio's deden een donatie. Voor ons land gaf Wallonië 2 miljoen. Een bankinvesteerder in New York gaf haar jaarlijkse salaris weg. Een rits sterren die de campagne een smoel gaven, onder wie acteurs Bo Derek, Edward Norton en Leonardo DiCaprio deden een fikse duit in het zakje.

Ook Chili, Colombia, Georgië and Turkije (met telkens 100.000 dollar), Peru (300.000), Australië (500.000) and Spain (1,4 miljoen) spijsden het fonds. De Duitse overheid had echter problemen met het idee dat een land een ander land "met geld in de greep houdt". Voorstanders vinden evenwel dat dit een model kan zijn voor de manier waarop ook elder natuur gered kan worden.