Direct naar artikelinhoud

Gillet redt Duivels van anticlimax

Als het echt een nieuw begin betrof, dan zijn de Rode Duivels gisteren toch een beetje vals gestart. Veel beter dan tegenstander Roemenië, maar toch gebibberd tot het eind. Doelman Gillet redde finaal een strafschop en voorkwam zo het gelijkspel. 2-1-winst voor België, maar echt geen opsteker.

Er waren veel redenen om er in België-Roemenië niet voor te gaan. Het was een koude avond in Luik, er stond niks op het spel en alleen de bondscoach zag in de betekenisloze vriendschappelijke wedstrijd de officiële aftrap van de campagne 2014. Uitstekend geschikt om een aantal dingen uit te testen, zei Georges Leekens vooraf, maar zijn basisploeg had echt geen experimenteel karakter. Jean-François Gillet in doel en Thibaut Courtois op de bank: het verleden primeert dan toch op de toekomst.

Niet getreurd echter, de Duivels die aan de aftrap kwamen, leken er echt zin in te hebben. Jan Vertonghen ging in minuut vijf gezien de temperaturen verbazend gretig door op de linkerflank en gooide de bal fluks voor de goal. Doelman Tatarusanu bokste weg, maar de toon was gezet: de Rode Duivels zouden domineren.

Er volgde een paar keer leuk samenspel: tussen vooral Dries Mertens en Axel Witsel. Mertens vond de achterlijn en dwong daar een hoekschop af. Hij trapte die vervolgens zelf pardoes op het hoofd van Daniël Van Buyten en België stond meteen op voorsprong. Van Buyten was oprecht blij: een doelpunt in Luik, daar waar hij een voetballer voor de top werd. Dat gold overigens voor wel meer spelers. Zeven van de elf starters speelden ooit voor Standard. Vooral de driehoek Witsel-Fellaini-Defour zal menig toeschouwer nostalgisch hebben gestemd.

Wie nadrukkelijk geen applaus kreeg was Brusselaar Anthony Vanden Borre. Nochtans had hij daar best wel recht op. Hij verdedigde doorlopend met grinta en discipline. Negentig minuten zonder zinsverbijstering: hij kan het echt. De 2-0 was een own-goal, maar verder integraal de verdienste van Vanden Borre. Een run op rechts, helemaal tot op de doellijn en dan handig voorbij een verdediger: de actie van de moderne back. De voorzet caprioleerde via het hoofd van Raznan Coçis in doel.

Tussen de twee doelpunten in was ook nog van alles gebeurd: te beginnen bij de actie van de wedstrijd. Daar zorgde Vincent Kompany voor. Na een inspeelpass van collega Van Buyten wipte hij de bal op met de punt van de schoen, om die vervolgens in volley strak tot bij Mertens te trappen. Op de millimeter precies. Het leek een open sollicitatie bij CF Barcelona te betreffen. De actie toonde het immense talent van Kompany, maar minimaliseerde ook het belang van de partij: een folietje was gepermitteerd.

Wat ook tussen de beide goals geschiedde: een onterecht afgekeurd doelpunt van Axel Witsel. Mooi samenspel tussen de Belgen, Fellaini naar Mirallas en die op zijn beurt met het hoofd naar Witsel. Buitenspel oordeelde de linesman verkeerdelijk.

Misschien vraagt u zich af: en wat met de Roemenen? Wel, die speelden aanvankelijk weinig klaar. Roemenië heeft met Adrian Mutu één voetballer van wereldniveau, maar die is voor het leven geschorst na een glaasje te veel voorafgaand aan een wedstrijd tegen San Marino. Maar zelfs een dronken Mutu was gisteren een meerwaarde geweest. In speelhelft één waren de gelen nul keer gevaarlijk.

Na de pauze ging dat beter. En de eerste degelijke aanval bleek meteen ook fataal. Invaller Gabriel Torje zette zich door op recht, en diens voorzet kwam voor de voet van Niculae. De spits van Nancy trapte staalhard binnen. Mooie goal, dat wel. Meteen daarna zou Roemenië opnieuw gevaarlijk zijn. Luttele seconden na zijn invalbeurt verspeelde Radja Nainggolan knullig de bal. Niculae alleen op Gillet af, maar die miste zijn kans om zich te onderscheiden niet.

De Rode Duivels maakten ondertussen niks meer klaar, zoals dat gaat bij een elftal dat te veel wissels ondergaat. Toch leek de overwinning veilig, de defensie kwam nauwelijks onder druk. Vreemd dat het op het eind ei zo na toch nog fout ging. Torje infiltreerde in het Belgische strafschopgebied en ging over het been van Van Buyten. Strafschop voor de ref. De ultieme valse start leek in de maak, maar Luikenaar Gillet voorkwam dat scenario. Sclessin juichte, maar zag ook dat deze wedstrijd echt wel een uitloper was van de voorbije kwalificatiecampagne. Veel beter op het veld, maar nauwelijks op het scorebord. Maar goed dat het echte werk pas begint op 7 september 2012 en dat deze wedstrijd van daar niet noodzakelijk veel uitstaans mee hoeft te hebben.