Direct naar artikelinhoud

Regering buigt zich over WK wielrennen

Terwijl de onderhandelaars onder leiding van formateur Elio Di Rupo (PS) worstelen met de vraag waar ze 11,25 miljard euro kunnen vinden om het gat in de begroting dicht te rijden, buigt de regering in lopende zaken zich over andere dossiers. Vandaag wordt bijvoorbeeld op de ministerraad het dossier besproken van een "facultatieve toelage" aan de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond.

De wielerbond wil het wereldkampioenschap in 2016, 2017, 2018 of 2019 naar ons land halen. "Het is al van 2002 geleden dat er nog een WK in België werd georganiseerd. Voor een vooraanstaande wielernatie als België is dit een hele tijd ", schreef Tom Van Damme, de voorzitter van de wielerbond, aan de regering.

Aan de organisatie van het evenement hangt echter een prijskaartje van 11 miljoen euro. Zes miljoen zou van de overheid moeten komen, 1,5 miljoen van de Nationale Loterij. Eerste opdracht is evenwel het binnenhalen van het WK. Het recht om een dossier in te dienen bij de internationale wielerunie UCI alleen kost al 25.000 euro. Als steun voor de samenstelling en indiening van het dossier vraagt de wielerbond dan ook 150.000 euro in 2012 en 2013. Daarna gaat het om 100.000 euro per jaar voor de promotie. Dat blijkt uit een nota aan de ministerraad die premier Yves Leterme (CD&V) liet opmaken.

De federale overheid zou de volgende twee jaar 75.000 uittrekken. De drie gewesten zouden daarnaast elk 25.000 euro moeten ophoesten. Leterme heeft hierover al contact gehad met de Vlaamse, Waalse en Brusselse ministers-presidenten.

Volgens Van Damme zou "de mogelijke winst idealiter integraal gebruikt worden voor welgedefinieerde jeugdinitiatieven op zowel nationaal als regionaal vlak, zodat de gemeenschappen zich hier ten volle in kunnen terugvinden".