Direct naar artikelinhoud

Klaar voor KAMIKAZE

Een klassieke tripartite voor alle regeringen is onmogelijk geworden. PS-voorzitter Paul Magnette wil de MR niet aan boord hijsen in Brussel en Wallonië. Informateur Charles Michel (MR) krijgt op die manier geen andere keuze dan federaal de kamikazecoalitie te onderzoeken.

Michel ontvangt vandaag de voorzitters van CD&V, Open Vld, cdH, sp.a, Groen, Ecolo en FDF. In die volgorde.

Gisterenochtend passeerde al N-VA-voorzitter Bart De Wever en vervolgens het PS-topduo Elio Di Rupo en Paul Magnette. Die laatste was na afloop duidelijk: de Franstalige liberalen zullen op het regionale niveau niet betrokken worden. "Dat is geen optie. In een federaal systeem moet elk beleidsniveau zijn eigen logica hebben."

De MR had vorige week een opening gecreëerd door bij monde van uittredend begrotingsminister Olivier Chastel te verklaren dat de klassieke tripartite hun voorkeurscenario blijft. Op voorwaarde dat de liberalen ook regionaal mee aan de macht mochten komen, welteverstaan.

Het is de tweede keer dat MR wandelen wordt gestuurd door de PS. Een week na de verkiezingen beslisten de socialisten en de humanisten van Benoît Lutgen om samen Brussel en Wallonië te besturen. De MR, die al een decennium in de oppositie kampeert in Wallonië, werd verrast.

Hoewel Magnette gisteren meteen benadrukte dat zijn partij beschikbaar blijft om federaal een nieuwe klassieke tripartite te vormen, is nu duidelijk dat Michel eerst en vooral zijn geluk zal beproeven met de 'kamikazecoalitie', waarin MR als enige Franstalige partner de sprong waagt.

De combinatie N-VA/CD&V/Open Vld/MR blijft echter verre van makkelijk. De nationalisten mogen dan voorstander zijn, volgens hen is het de enige logische coalitie met partijen die elkaar vertrouwen, maar CD&V houdt het been stijf. De partij vindt een regering met maar twintig Franstalige zetels niet werkbaar. Bovendien ziet de aan CD&V gelinkte organisatie Beweging.net, het voormalige ACW, zo'n rechtse formule niet zitten. Als Michel serieus overweegt om de kamikazecoalitie te vormen, zal hij de komende weken dit wantrouwen moeten wegmasseren.

Risicovol avontuur

Ook binnen MR maken velen nog voorbehoud. "Als enige Franstalige partij in een regering stappen met N-VA blijft een risicovol politiek avontuur", klinkt het. Dat weet wellicht ook de PS. De Keizerslaan houdt er rekening mee dat de kamikazecoalitie niet van de grond komt en dat de tripartite op federaal vlak als ontsnappingsroute overblijft.

Nog een belangrijk obstakel voor een kamikazecoalitie is dat Open Vld zich moet engageren. Al zijn er daar gunstige tekens. Meer en meer liberalen vinden dat Open Vld gerust federaal in de meerderheid kan stappen en Vlaams in de oppositie blijven zitten. Voorzitter Gwendolyn Rutten heeft nochtans steeds volgehouden dat, als N-VA en CD&V de liberalen buitensluiten in Vlaanderen, ze niet op hen moeten rekenen om federaal te komen depanneren.

Wanneer de Vlaamse onderhandelingen worden afgerond, misschien al tegen 11 juli, zal Rutten sowieso voor de keuze komen te staan: voor vijf jaar overal aan de kant blijven, of alsnog terugkomen op haar belofte. De partijleiding van N-VA maakt zich sterk dat Rutten zal (moeten) plooien. "We hebben haar uitspraken nooit echt geloofd." >>4-5