Direct naar artikelinhoud

Amazon mag toch drones gebruiken

In tegenstelling tot berichten eerder deze week mag Amazon toch doorgaan met zijn plannen om pakjes te leveren met drones. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA verspreidde maandag een document met bijzondere regels voor modelvliegtuigen. De webwinkel én de FAA laten nu weten dat die regels enkel gelden voor recreatief gebruik van drones.

In de nota, die maandag verspreid werd, liet de FAA weten dat het verboden is pakketten af te leveren met een drone. "Als een individu gratis verzending aanbiedt, heeft dit een zakelijk doel. Dit valt dus niet binnen de wettelijke eisen van recreatie- of hobbydoeleinden", stond te lezen.

Even leek het erop dat de FAA roet in het eten zou strooien voor de plannen van Amazon. Via Amazon Prime Air wil de webwinkel pakketjes laten leveren in minder dan dertig minuten. Maar volgens Paul Misener, vicevoorzitter van Amazons Global Public Policy, heeft de nota geen betrekking op commerciële activiteiten.

De Amerikaanse autoriteiten laten het gebruik van drones in de VS voorlopig enkel toe door hobbyisten. Maar binnen dit en twee jaar zouden er nieuwe regels moeten zijn.

FAA-woordvoerder Laura Brown bevestigt aan de techblog Geekwire dat de nota enkel over hobbygebruik ging. "Amazon zal onder de nieuwe regelgeving voor commerciële vluchten vallen."

Amazon zal in de toekomst dus drones kunnen uitsturen om zijn producten aan de man te brengen. Het bedrijf verwacht de drones over vier tot vijf jaar te kunnen inzetten. Ze kunnen pakketjes tot 2,3 kilo afleveren in een straal van ruim zestien kilometer rondom een Amazon-distributiecentrum. Hoeveel het zal kosten om een pakje per drone te laten leveren, is nog niet geweten.