Direct naar artikelinhoud

Europese Commissie wil snoeien in landbouwsubsidies grote bedrijven

De Europese Commissie werkt aan een voorstel voor de aftopping van de Europese landbouwsubsidies aan grote boeren. Er komen ook extra voorwaarden die de landbouw ‘groener’ moeten maken. De Belgische boeren zijn ongerust. ‘We hopen op het lobbywerk van onze Franse collega’s’, zegt Bert Wolfcarius van vlasbedrijf Verhalle in Zulte.

Het uitgelekte voorstel van de Commissie voorziet een herverdeling van de Europese subsidies aan de landbouwsector. Boeren die jaarlijks meer dan 150.000 euro aan subsidies ontvangen, zullen het voortaan met minder moeten doen. Er komt ook een plafond van 300.000 euro. Daarmee hoopt de Commissie de perceptie te veranderen dat alleen grote landbouwbedrijven profiteren van het gemeenschappelijke Europese landbouwbeleid. Er worden ook ecologische randvoorwaarden aan de subsidies gekoppeld, met als doel een milieuvriendelijke landbouw te creëren, zo meldt de Britse zakenkrant The Financial Times.

“Slimme regels met domme gevolgen”, zo meent Wolfcarius. “Zo moet de landbouw gediversifieerd worden, dus subsidieert Europa bepaalde teelten wel en andere niet. Natuurlijk gaan we dan allemaal de gesubsidieerde gewassen telen, waardoor er net een verenging van de gewassen ontstaat.” Ook Martin de Cock de Rameyen van ‘Agriland’ uit Waver ziet de toekomst somber in: “Ik ben een grote voorstander van de vergroening van de landbouw, maar met al die randvoorwaarden wordt het wel heel moeilijk.”

Vooral Oost-Europese lidstaten zouden baat hebben bij het Commissievoorstel, omdat zij kleinere landbouwbedrijven bezitten. “Maar Oost-Europa heeft geen nood aan een massale geldstroom”, zo meent de Rameyen. “Ze oogsten amper twee ton graan per hectare, tegenover zeven tot acht ton in België. Oost-Europa heeft dus vooral nood aan degelijke landbouwopleidingen en logistiek. Of willen we misschien dat ze evolueren ze naar ons landbouwmodel uit de jaren ’60, toen de grond werd uitgeperst tot er alleen nog een groene woestijn overbleef?”

Het nieuwe landbouwbeleid zou alvast wel een besparing van 2,5 miljard euro opleveren. Vandaag investeert de Europese Unie 55 miljard per jaar in de landbouw, volgens het statistische bureau Eurostat maar liefst 42 procent van het totale zogenaamde ‘factorinkomen’ van de Europese landbouw. In het verleden zorgde dat wel eens voor ‘boterbergen’ en ‘melkmeren’, maar die behoren volgens Marc Rosiers van de Boerenbond tot het verleden. “Onze voorraden zijn net te klein, en dat veroorzaakt heel wat speculatie en prijsfluctuaties.”

Lobby

Of het voorstel ook daadwerkelijk wordt goedgekeurd, lijkt onwaarschijnlijk. In 2007 werd een gelijkaardig voorstel nog afgeschoten door de lidstaten, en ook nu stuit het voorstel wellicht op het veto van Frankrijk. “Wij rekenen dus op het lobbywerk van onze Franse collega’s”, zegt Wolfcarius. “Het haalt wellicht niet veel uit om onze tractors op de Brusselse ring te parkeren.”