Direct naar artikelinhoud

KITCHENISTA

Lees meer van Louise op kitchenet.be en thursdaydinners.com

Kweek eens je eigen oesterzwam

Oesterzwammen vormen een bron van mineralen, proteïnen en vitaminen en fungeren als perfecte vleesvervanger. Wie er dus aan denkt om deel te nemen aan de Easy Vegan-campagne (zie hieronder), haalt best een Caffungi-zelfkweekkit in huis.

Het is een set waarmee je thuis gemakkelijk oesterzwammen kweekt op koffiegruis. Je leest het goed, dit afvalproduct blijkt de ideale voedingsbodem voor paddenstoelen. Het ecologisch verantwoorde bedrijfje haalt zijn grondstof op bij verschillende Antwerpse koffiehuizen zoals Caffènation, Coffeelabs en Le Pain Quotidien. Met die laatste gaat de samenwerking sinds kort nog een stap verder. Zo staan de biologische champignons er de hele herfst lang op het menu onder de vorm van een veredelde toast champignon, en verwerkt in Belgische bioquinoarisotto, bioroereitjes en quiche.

caffungi.be

5 dagen vegan: wie durft?

Voor het 22ste jaar op rij wordt op 1 november World Vegan Day georganiseerd. De perceptie over vegetariërs en veganisten is de laatste jaren sterk veranderd. Tegenwoordig ben je niet meer geitenwollensok maar hip als je dierlijke producten laat staan. Hype of niet, het is geen slecht idee om op z'n minst een paar dagen per week vlees, vis, melkproducten en eieren van het menu te schrappen. Niet enkel voor je gezondheid - we eten in het Westen met z'n allen ongezond veel vlees - maar in de eerste plaats voor onze planeet.

De spraakmakende documentaire Cowspiracy, waarover ik het in deze rubriek al had, wijst naar de intensieve veeteelt als grootste boosdoener voor onze excessieve CO2-uitstoot. Maar voedselgewoontes aanpassen is moeilijk. Ook ik moet op dat vlak de hand in eigen boezem steken. Het zelfopgelegde doel: minstens drie keer per week volledig diervrij koken lukt de ene week al beter dan de andere. Het vraagt iets meer inspanning en creativiteit, maar zoals bij alles geldt ook hier de regel: oefening baart kunst.

Organisaties zoals Eva (Ethisch Vegetarisch Alternatief) begrijpen dat het niet voor iedereen even eenvoudig is en hopen met hun nieuwe campagne Easy Vegan omnivoren aan een plantaardig dieet te helpen, al was het maar voor een dag of twee per week. Vanaf 1 november neemt het initiatief je, aan de hand van weekmenu's, filmpjes, tips en kortingsbonnen, 21 dagen lang mee op een vegan ontdekkingstocht. De eerste vijf dagen wordt op melk gefocust, daarna is kaas aan de beurt, gevolgd door tips om thuis veganistisch te eten, om te eindigen met vijf dagen 100 procent vegan, ook buitenshuis.

Dat het stukje 'buitenshuis' veel mensen tegenhoudt, erkent het gloednieuwe concept Veganizer BXL, opgestart door de Brusselse twintigers Louise en Leonoor. Het duo wil zoveel mogelijk restaurants overtuigen om veganistische opties aan hun kaart toe te voegen. Hiervoor helpen ze chefs met het uitwerken van volledig plantaardige recepten die perfect aansluiten bij het bestaande menu.

evavzw.be / veganizerbxl.com

Keukenmythes doorprikt

Wie - zoals ik - vaak kookboeken leest, komt ze beslist tegen, de algemeen aanvaarde 'waarheden' zoals: voeg olie toe aan kokende pasta zodat die niet transformeert in een klevende bal. Of: versgeperst sinaasappelsap móét je onmiddellijk opdrinken, de vitaminen vervliegen immers waar je bij staat. Chris van Zutphen stelde zichzelf de vraag of deze terugkomende adviezen wel kloppen en trok ermee naar wetenschappers en experten die veel van dit soort eeuwige misverstanden doorprikken. In zijn boek Keukenmythes legt de auteur uit waarom je champignons gerust mag wassen of waarom - deze wist ik ook niet - het niet de zaadjes maar de witte zaadlijsten zijn die een Spaanse peper zo heet maken.

Keukenmythes, Nieuw Amsterdam, 9,99 euro

Een paar keukenmythes uit het boek (die trouwens allemaal niet waar zijn!).

Weetje van de week

Mix 30 gram cashewnoten samen met 1 eetlepel edelgistvlokken, een snuifje zout en een mespunt knoflookpoeder tot veganistische parmezaan.

WAAR EET... Leen Dendievel

Voor tv-programma Thuis kruipt Leen in de transgenderrol van Kaat Bomans. Vanaf 18 november staat de actrice met A Bomma op de planken, en ook haar eerste boek komt uit: Hart, over het taboe rond liefdesverdriet.

Leen Dendievel: "De Nieuwe Linde is een gezellige bruine kroeg op het Antwerpse Zuid. Het is geen restaurant, maar cafébaas Dirk maakt elke dag twee grote potten verse spaghettisaus: een met vlees en een vegetarische variant. Het is mijn toevluchtsoord wanneer ik na een lange dag geen zin heb om te koken of wanneer ik gewoon goesting heb in de lekkerste spaghetti van 't stad. Tot een gat in de nacht en voor 10 luttele euro's eet je hier pasta zoals ik het graag eet: met veel vlees en nog meer kaas. Ook de groenten in de saus zijn lekker knapperig. Geen grote stukken papperige courgette of, god forbid, selder, dat hoort écht niet thuis in een rasechte Belgische spaghettisaus."

Pacificatiestraat 49, Antwerpen, denieuwelinde.be

Hommage aan groen koken

Meer inspiratie nodig om 21 dagen op een plantaardig dieet door te komen? Het net gelanceerde boek Vegan is een lijvige bundel met maar liefst 800 recepten die tonen hoe gevarieerd eten zonder dierlijke producten kan zijn. Van courgettecarpaccio met basilicum en zelfgemaakte vegan parmezaan, saffraanravioli met champignons en cashewnotencrème tot chocolade-muntcake. Klinkt allesbehalve slecht, toch?

Vegan, Jean-Christian Jury, uitgegeven bij teNeues, 98 euro