Direct naar artikelinhoud

Zeilmeisje Laura Dekker stopt met school

Laura Dekker, de vijftienjarige Nederlandse die sinds vorige zomer bezig is met een omstreden zeiltrip rond de wereld, heeft naar eigen zeggen geen tijd om te studeren, en sluit daarom de schoolboeken. Omdat Dekker niet langer is ingeschreven in Nederland, is het onmogelijk haar te verplichten om naar school te gaan.

Laura Dekker en haar zeiltrip, er is de afgelopen jaren heel wat om te doen geweest. De recentste beslissing van het meisje, dat vandaag haar zestiende verjaardag viert, is evenmin van die aard om de gemoederen te laten bedaren. "Ik stop met school", zo kondigde het zeilmeisje aan tijdens een interview met het NOS Jeugdjournaal.

Tijdgebrek is volgens Dekker de belangrijkste reden om de schoolboeken althans tijdelijk aan de kant te schuiven. "In het begin heb ik best veel voor school gedaan, maar nu eigenlijk niet meer want ik heb er geen tijd meer voor", aldus het meisje in een telefonisch gesprek. Ze zegt dan ook er een bijzonder drukke agenda op na te houden. Tijdens het zeilen, haar grootste prioriteit, is er amper tijd om met wat anders bezig te zijn. In principe zou ze zich daarom tijdens de occasionele vrije week aan land aan haar huiswerk moeten zetten, maar ook dan moet er volgens Dekker vanalles geregeld worden. "Die week heb je nodig om in te klaren, uit te klaren, water te halen, diesel te halen en reparaties uit te voeren. En dan zit je alweer op zee."

Niet verstandig

Sinds Dekker op haar eentje de wereld rondvaart, volgde ze les via de wereldschool. Die bevestigen dat Dekker de handdoek in de ring heeft gegooid, en laten in één ruk verstaan weinig verheugd te zijn over haar beslissing. "Niet verstandig", zo zei een woordvoerder, maar blijkbaar kan de school er weinig aan verhelpen.

Maar alle afkeurende reacties ten spijt blijkt niemand werkelijk bij machte om Dekker te verplichten haar school af te maken. Nochtans was de schoolkwestie een belangrijke factor in het juridische getouwtrek om de voogdij over het meisje, dat haar ouders tijdelijk ontnomen werd. Onder andere een leerplichtambtenaar uitte bezwaar tegen haar verzoek om les te volgen via de wereldschool, en hij maakte melding van de zaak bij Bureau Jeugdzorg, waarop de Raad voor Kinderbescherming aan een onderzoek begon.

Ouders verantwoordelijk

Uiteindelijk stelde een rechter voor om Dekker te laten onderzoeken door een psycholoog, die moest nagaan of het meisje in staat was om de soloreis aan te kunnen, en of ze via zelfstudie haar opleiding kon voltooien. "Maar," zo zei de rechter uiteindelijk ook, "de ouders van het meisje zijn verantwoordelijk voor de reis en de schoolloopbaan van het meisje." Daarom staat de Kinderbescherming machteloos tegenover de beslissing van Dekker. Bovendien staat ze niet ingeschreven in Nederland, maar in Nieuw-Zeeland, waardoor ze niet langer onder de Nederlandse leerplichtwet valt. Volgens het NOS Jeugdjournaal zou Dekkers vader wel niet erg gelukkig zijn met haar beslissing, en vindt hij dat ze toch meer inspanningen moet leveren. Vraag is nu ook wat er zal gebeuren als ze na haar reis weer naar Nederland terugkeert. In principe is dat voorzien voor juli volgend jaar.