Direct naar artikelinhoud

Oekraïne: 'Niemand zal het referendum op de Krim erkennen'

Terwijl in de coulissen koortsachtig diplomatiek overleg woedt, zegt de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek dat het referendum dat de autoriteiten op de Krim zullen organiseren "ongrondwettelijk" en "illegaal" is.

"Niemand in de beschaafde wereld zal de uitslag ervan erkennen", zei Jatsenjoek gistermiddag. Aanvankelijk had de volksbevraging over aansluiting bij Rusland eind deze maand moeten plaatsvinden, maar het parlement van de autonome Krim-republiek besliste daar donderdag anders over. De datum werd niet alleen met tien dagen vervroegd, naar 16 maart, bij decreet keurde het halfrond de aansluiting bij Rusland ook goed. In de Doema, het Russische parlement, heette het dat "de wil van het volk op de Krim" zal worden geëerbiedigd.

Inval legerbasis

Nog in Rusland zeiden woordvoerders van Vladimir Poetin dat Moskou "de taal van sancties en dreigementen" niet zal aanvaarden. Het Russische buitenlandministerie waarschuwde dat sancties niet onbeantwoord zullen blijven. Een uitval naar de Europese Unie en de VS die over sancties nadenken maar, voor wat de Unie betreft, voorlopig alleen de lopende onderhandelingen over visumkwesties opschorten. Ook zullen de G8 de top boycotten waarop Poetin in juni gastheer is, in Sotsji.

Op de Krim zelf blijft de spanning intussen te snijden. Gisteravond namen gewapende mannen, wellicht etnische Russen, tijdelijk een Oekraïense legerpost over. Volgens een woordvoerder van het Oekraïense leger raakte daarbij niemand gewond.

De plaatselijke - Russische - autoriteiten van de Krim weigerden gisteren voor de tweede keer op rij om een groep militaire waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de OVSE, tot het grondgebied toe te laten. De groep werd tegengehouden ter hoogte van het checkpoint Chungar.

De Nederlandse premier Mark Rutte zei gisteren niet te geloven dat het tot een oorlog komt in de regio. Toch gaf Rutte toe dat de situatie nog niet "gede-escaleerd" is, en dus uiterst ontvlambaar blijft. Gazprom dreigt er intussen mee de gastoevoer naar Oekraïne af te sluiten.