Direct naar artikelinhoud

Santini velt zwak Club Brugge

Club Brugge is weggeblazen door een herfststorm genaamd KV Kortrijk. KVK ontwikkelde een power die blauw-zwart deed plooien en kraken. Club kon mentaal en qua voetbal nooit een vuist maken en grijpt naast de leidersplaats.

Club Brugge kwam nooit aan voetballen toe in het Guldensporenstadion. Niet met elf tegen elf, niet met tien tegen elf. Het werd weggespeeld. En dat lag heus niet alleen aan ref Wouters.

Eén dag na de wedstrijd tegen OH Leuven bekeek Michel Preud'homme al videobanden van KV Kortrijk. Hoe meer beelden hij zag, hoe meer hij onder de indruk geraakte. Preud'homme wist dat zijn ploeg voor een groot examen stond. Club buisde. Timmy Simons liet de meest nuchtere stem horen na afloop: "Kortrijk deed het goed, wij zijn nooit in ons spel geweest."

'Hoe komt dat' hoort een groter vraagstuk te zijn dan de twijfels van de technische staf bij het optreden van Wouters. Het omkoopgebaar dat Philippe Clement toonde bij de 4-1 is een topclub onwaardig.

Hyperkinetisch

Club liet zich afbluffen van bij de aftrap. Hein Vanhaezebrouck duwde blauw-zwart achteruit met verre crosspasses in de rug van backs De Bock en Meunier. Kortrijk schoof mee op en ving alle uitvallende ballen op. Simpel maar efficiënt. Club zat in een wurggreep.

Op zo een moment verwacht je dat de ploeg op het veld een vuist toont. Preud'homme zag het gevaar, hij voelde dat de partij uit zijn handen glipte en trachtte langs de lijn het vuur aan te wakkeren. Zijn spelers reageerden evenwel fout. Bij De Sutter en Odjidja namen de irritaties toe. De rode kaart voor De Sutter was overdreven, maar de hyperkinetische manier waarop veel spelers van Club omgingen met de wedstrijdomstandigheden, toonde weinig mentale maturiteit.

Na de rust gaf de thuisploeg een lesje in 'hoe te spelen met elf tegen tien'. Kortrijk bleef rustig, bouwde op van achteruit, hield het veld breed en had in Coulibaly een prima targetman. Het werk werd afgemaakt door Ivan Santini. Een topschutter. En al over de tongen gerold in de coulissen van Anderlecht.

Al die tijd kon Club geen vuist maken. De ploeg is ver verwijderd van het ideaalbeeld van zijn coach, maar moet tijd krijgen. Hij wordt geconfronteerd met een kern waarin nagenoeg alle offensieve spelers - met uitzondering van Lestienne - naar de bal toekomen, in plaats van diepgang te brengen. Denk aan De Sutter, Refaelov, Sobota en Gudjohnson. En laat verticaal voetbal nu net het adagio van Preud'homme zijn. Of waarom dacht u dat hij Tchité weer bij de kern wil?

"Ik wist dat wij zouden winnen", sprak Vanhaezebrouck na de wedstrijd. "Onder meer het wegvallen van Lestienne was een godsgeschenk."

Toen Preud'homme wachtte op het afronden van de onderhandelingen met Club Brugge, en hij de kern en elke speler individueel analyseerde, luidde zijn conclusie: "De weg zal lang zijn." En of. Bart Verhaeghe zal zijn portefeuille mogen bovenhalen met de winterstop.