Direct naar artikelinhoud

Gentse stadsliefde op de straatstenen

De liefde voor hun stad zit bij de meeste Gentenaren heel diep. De Nederlandse kunstenaar Gijs van Bon print hun liefdesverklaringen dit weekend op de straatstenen. In zand.

Alles moet interactief zijn tegenwoordig, maar toch staan bij MiramirO verbazend weinig originele projecten met publieke inbreng op het menu. Naast de kartonnen toren van Batisse Soeur springt nog één performance in het oog: Skryf, een werk van de Nederlandse kunstenaar Gijs van Bon.

Voor dit project mocht het publiek vooraf creatief loos gaan en eigen liefdesverklaringen aan Gent insturen. Deze teksten worden opgeladen in de laptop van de door Van Bon zelf ontworpen zandschrijver Skryf, een soort ligfietsachtig mobiel apparaat met de wielen van een kruiwagen. Vooraan staat een laptop, die verbonden is met een ingenieus printersysteem dat geen inkt spuit, maar zand. Na een druk op de knop boetseert de Skryf de teksten in hagelwitte zandletters op de straatstenen of zelfs kinderkopjes, met een snelheid van 40 kilometer per uur. Dat zand is overigens niets bijzonders: het komt uit zakjes zand van de dierenspeciaalzaak, bedoeld voor parkieten en kanaries.

Uiteenlopende reacties

Met de Skryf wil Van Bon de aandacht vestigen op teksten en poëzie door ze op een onverwachte locatie en en dito manier te presenteren, waarna de woorden worden vrijgegeven "aan weer en wind, publiek en andere vormen van erosie", zoals hij het zelf uitdrukt. "De letters worden veel vaker door het publiek kapot gelopen dan dat ze verdwijnen door slecht weer", zegt Van Bon. "Als de machine klaar is met schrijven, letten mensen er niet meer op en lopen ze er gewoon doorheen. Sommigen merken het en excuseren zich, anderen kan het niets schelen of maken ze juist expres kapot. Je ziet ook hoe mensen verschillend reageren op zo'n onverwachte inname van 'hun' openbare ruimte. Sommigen worden echt boos. Die uiteenlopende reacties vind ik heel boeiend."

Op andere festivals gaat Van Bon direct de dialoog aan door de Skryf te laten schrijven wat men hem ter plekke aanreikt. "Mensen blijken toch vooral hun naam geschreven te willen zien. Eerst vond ik dat wat flauw, maar nu zie ik het als ultieme uiting van hoe de mens zichzelf wil bevestigen in zijn bestaan." Echt polariseren vindt Van Bon niet zijn taak. Daarom mijdt hij controversiële politieke of religieuze teksten. "Wel geef ik soms kleine prikjes. Zo stond ik een keer met de Skryf bij een bedrijf dat gebruik maakte van ggo's. Dan durf ik wel een zin als 'God schiep de aarde' tussen de teksten te zetten. (grijnst)"

Skryf, 26/7 E. Braunplein (17u) en Coyendanspark (20u), 27/7 Coyendanspark (15u) en E. Braunplein (16u). www.gijsvanbon.nl