Direct naar artikelinhoud

Ex-journaliste 'Nieuwsblad' nam contact op met CD&V en N-VA over Van Den Driessche

Geen enkele vrouw uit de Wetstraat wil of durft publiekelijk getuigen over de Brugse lijsttrekker Pol Van Den Driessche (N-VA). 'Hoe graag ik ook mijn verhaal wil doen, ik wil niet het slachtoffertje worden van de grote, boze Pol.'

"Bel gewoon de vrouwen boven de dertig in het parlement. Ik ben er zeker van, ze zullen allemaal verhalen hebben over Pol." Aan het woord is een vooraanstaande politica. Ze heeft zelf 'last gehad' van Van Den Driessche, maar wil onder geen beding in de krant. Haar collega's evenmin.

Zowel politiek-strategische als persoonlijke overwegingen maken dat zij liever zwijgen. Ze zijn bang dat ze het verwijt zullen krijgen dat ze aan politieke recuperatie doen, dat ze N-VA in haar Calimero-rol zullen bevestigen. "En dat gun ik hen niet", zegt een sp.a-mandataris. Komt daarbij dat N-VA een niet te onderschatten politieke factor geworden is. In het federaal parlement en in de Vlaamse regering moeten er nog deals gesloten worden met de Vlaams-nationalisten.

Zeker aan het Martelarenplein liggen er nog enkele netelige dossiers. Een getuigenis tegen Van Den Driessche zou de verdere samenwerking tussen N-VA, sp.a en CD&V kunnen bemoeilijken en de relaties in de Vlaamse ploeg zijn al niet echt hartelijk te noemen. Los van die politiek-strategische redenen speelt de schroom. "Als je getuigt, krijg je een label", zegt een politica van CD&V. "Ofwel ben je een flauwe seut, ofwel een verzuurde feministe."

Mails naar Leterme

Buiten de Wetstraat blijven er wel klachten komen. "Deze hele zaak wordt nu politiek gespeeld", benadrukt de voormalige Nieuwsblad-journaliste Marie-Anne Wilssens, die in Humo en Reyers Laat getuigde over Van Den Driessche. "Maar dat is wat we net probeerden te vermijden. Ik stel met verbijstering vast dat alles verengd wordt tot een discussie tussen CD&V en N-VA. Terwijl het gaat om vrouwen die kwaad zijn over ongewenste intimiteiten."

Daarom heeft ze naar eigen zeggen in 2007 een mail gestuurd naar CD&V-politicus Yves Leterme toen Van Den Driessche in de politiek stapte. "Maar meer dan een standaardbericht waarin ik bedankt werd voor mijn mail, heb ik nooit gekregen. Ik heb het er ooit ook met Herman Van Rompuy over gehad na een interview dat ik van hem had afgenomen."

Wilssens merkt ook op dat er contact is opgenomen met de N-VA, enkele weken voor alles in de media is verschenen. Doenja Van Belleghem, een andere getuige uit de Humo, stuurde op 14 maart een mail naar N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Daarin liet Doenja weten dat ze een discreet gesprek wilde met De Wever over de praktijken van de politicus", aldus Wilssens. Ze schreef dat twee journalistes haar zouden vergezellen, evenwel zonder te vermelden dat het om getuigen ging.

Op 20 maart antwoordde de N-VA dat het om een lokale kandidaat ging en ze zich moeten wenden tot de lokale afdeling in Brugge. Twee dagen later stuurde Van Belleghem een nieuwe mail waarin ze betreurde dat De Wever hen niet wilde ontvangen.

Als de Vlaams-nationalisten nog hopen dat ze even moeten stil zitten en de storm dan wel zal overwaaien, zijn ze eraan voor de moeite. Zowel Story, Dag Allemaal en natuurlijk Humo werken aan artikels over de voormalige CD&V-senator. De echte vraag is dus hoe lang de omerta in de Wetstraat volgende week nog zal standhouden.