Direct naar artikelinhoud

Nieuw kunstencentrum en fotomuseum in hoofdstad

Brussel is binnenkort twee ruimtes voor kunst rijker. Volgende zaterdag opent in de Borrensstraat, vlak bij het Flageyplein in Brussel, kunstencentrum CAB, Contemporary Art Brussels. Voor het voormalige Bata-gebouw naast het centrum voor hedendaagse kunst Wiels in Vorst bestaan vergevorderde plannen voor een fotomuseum. In de twee gevallen gaat het om particuliere initiatieven.

Het CAB is een initiatief van een Brusselse zakenman die al een vijftiental jaar kunst verzamelt en op zoek was naar een depot voor zijn collectie. Het gebouw in de Borrensstraat, een art- decocomplex uit de jaren 1930, was oorspronkelijk een opslagplaats. Toen de initiatiefnemer het pand van achthonderd vierkante meter vloeroppervlakte ontdekte, besloot hij om het te gebruiken voor tijdelijke exposities en niet als depot voor zijn eigen verzameling.

In het CAB zullen jaarlijks twee exposities plaatsvinden. Er is ook een woonruimte voor een artist in residence.

De openingstentoonstelling is gewijd aan zeven kunstenaars uit de Braziliaanse stad Sao Paulo. Drie onder hen - Albano Afonso, Sandra Cinto en Paulo, Climachauska - hebben in de grote witte ruimte werken in situ gemaakt. Voor september is een expositie aangekondigd, gewijd aan werk uit Belgische kunstcollecties. Daarna is het de beurt aan kunst uit Iran.

In Vorst zou zich dan weer, naast kunstencentrum Wiels, een privé-fotomuseum vestigen. In 1927 betrok de Tsjecho-Slowaakse schoenenfabrikant Bata een industrieel gebouw uit 1871 naast de brouwerij Wielemans-Ceuppens. Er zouden nu vergevorderde plannen bestaan om op de begane grond een museum te vestigen waarin de naar verluidt exquise fotocollectie van verzamelaarster Astrid Van der Meersch gepresenteerd zou worden. Het gaat om een verzameling die de hele geschiedenis van de fotografie tot nu omspant. Van der Meersch is uitermate discreet over de plannen. De opening zou nog voorzien zijn voor dit jaar.