Direct naar artikelinhoud

Sint-Petersburg voert verbod in op propageren van homoseksualiteit

De Russische tsarenstad Sint-Petersburg verbiedt het propageren van homoseksualiteit. Burgers die dat toch doen wacht een boete van 24 tot 72 euro, organisaties kunnen met 1.200 euro worden beboet.

Grote steden in Rusland kennen bloeiende gay-gemeenschappen, maar pogingen tot het houden van Gay Pride-parades worden steevast verboden en fysiek bestreden door agressieve ultranationalisten. De nieuwe maatregel gaat volgens activisten echter nog verder.

Volgens journaliste Jelena Kostjoetsjenko van Novaja Gazeta wordt hiermee de homogemeenschap in Sint-Petersburg verlamd. "Homo-organisaties op zich worden niet verboden maar elke publieke uiting waar in theorie minderjarigen kennis van kunnen nemen - inclusief krantenartikelen - wel." Kostjoetsjenko hekelt ook "dat we in deze wet op een lijn worden gezet met pedofielen".

Volgens de indiener van het voorstel, Vitali Milonov van Verenigd Rusland, hebben de critici er niets van begrepen. "Wij willen doelbewuste agitatie onder minderjarigen bestrijden." We zeggen: "Wij zullen jullie grondwettelijke rechten niet aanraken en jullie laten kinderen met rust."