Direct naar artikelinhoud

Ablynx: van hero naar zero in 1 jaar

De koers van Ablynx (-0,9%, 2,25 euro) wijst erop dat beleggers liever hebben dat het ermee ophoudt en de resterende cash gewoon uitbetaalt.

De beurswaarde zakte gisteren ver onder de nettokaspositie. De technologie van Ablynx is niets meer waard, oordeelt de markt. Begin dit jaar zat Ablynx bij sommige beurshuizen nog bij de favorieten voor 2011. Elf maanden later ligt de droom aan diggelen. Beleggers die in januari instapten, zijn bijna driekwart van hun geld kwijt.

Onlogisch is de neergang niet, daar twee vergevorderde onderzoeksprojecten niet liepen als gehoopt. Pfizer haakte af voor de ontwikkeling van een reumamedicijn. En vorige week zette Ablynx zelf een punt achter het onderzoek naar een trombosemiddel.

"Eens je in de biotechsector het vertrouwen van investeerders kwijt bent, kan het snel gaan. Je hebt er geen normale maatstaven om een bedrijf te waarderen", zegt Ruth Devenyns van KBC Private Equity, dat 3 procent van Ablynx bezit. Nochtans zou de cashpositie een bodem onder de koers moeten leggen, maar zelfs dat lijkt hier niet van toepassing. Ablynx was gisteren bij de slotkoers nog 98 miljoen euro waard. In de ochtend zakte de beurswaarde ruim 11 procent tot 89 miljoen euro.

Volgens Ablynx reageren beleggers overdreven. "Merck Serono was vorige week bereid 20 miljoen euro te betalen om onze technologie te gebruiken", reageert Edwin Moses, CEO van Ablynx. "Onze technologie werkt. Dat staat als een paal boven water."

Ook al wordt Ablynx nu goedkoop gewaardeerd, speculeren op een overname is volgens kenners geen goed idee. "Er zitten nog veel durfkapitalisten in Ablynx. Ik denk niet dat die aan deze koers gaan verkopen. Voor ons is dat geen verkoopniveau", zegt Devenyns.

Ablynx maakte woensdagavond bekend dat het in de eerste negen maanden 33 miljoen euro verlies draaide.