Direct naar artikelinhoud

Denemarken maakt vuist tegen bendeoorlogen

De Deense politie heeft een grootschalig offensief ingezet tegen de oplaaiende bendeoorlog tussen de Hells Angels en de Bandidos. Op achttien locaties in het land werden ruim honderd arrestaties verricht en wapens en drugs in beslag genomen.

Inmiddels zijn de meeste van de 114 bendeleden weer vrijgelaten. Zes leden zitten nog vast, onder wie volgens de Deense media het hoofd van de Bandidosbende. Zij zullen worden aangeklaagd wegens wapenbezit.

"Dat er zoveel wapens zijn gevonden is bevredigend, maar niet het belangrijkste van deze actie", zei woordvoerder Svend Foldager van de Kopenhaagse politie tegen de krant Berlingske Tidende. "Hiermee geven we een duidelijke signaal af: we accepteren niet dat een conflict tussen de Hells Angels en de Bandidos uit de hand loopt."

Denemarken heeft jarenlang problemen gehad met geweld van rivaliserende bendes. Tussen 2008 en 2010 kwamen in Kopenhagen zeven mensen om en vielen zestig gewonden door bendegeweld. Inzet is controle over de lucratieve drugshandel, mensenhandel en prostitutie.

De politie kwam woensdag in actie omdat het aanwijzingen had dat de spanningen tussen de Hells Angels en de Bandidos weer opliepen. Afgelopen dinsdag reed een onbemande truck van ruim 17 ton in op een gebouw dat werd gebruikt door de Bandidos. Op het gaspedaal lag een steen. De politie vermoedt dat de Hells Angels achter de aanval zitten. Afgelopen zomer vonden alleen al in Kopenhagen dertig schietpartijen plaats, die waren gerelateerd aan benderuzies.

Vorig jaar lanceerden de Deense regering en de politie een plan om het bendegeweld terug te dringen. Het kabinet trok onder meer zes miljoen euro uit om te voorkomen dat bendes in verloederde buurten leden kunnen werven. Ook stelde de politie vast hoeveel bendeleden het dit jaar minimaal achter tralies wil krijgen: 300. Vorig jaar zaten 356 bendeleden in hechtenis of in de gevangenis. Maar volgens de politie waren dat met name de 'kleinere vissen'. Dit jaar richt de politie de aandacht meer op de hogergeplaatste bendeleden. Met de arrestatie van de bendeleider van de Bandidos lijkt de politie daarin geslaagd.