Direct naar artikelinhoud

CAMPS

De kustgemeenten overwegen gerechtelijke stappen tegen Meteo België. Ze pikken het niet dat weermannen hondenweer voorspellen voor nagenoeg de hele zomer.

Met dat soort catastrofefilosofen blijven appartementen leeg en dagjestoeristen thuis. Schade dus, en die willen ze graag verhalen op de raaskallende weerspeculanten.

Waarom geen rechtszaak tegen het monster van Loch Ness?

Hoe verdwaasd kun je zijn?

Weer is sowieso nattevingerwerk. Hoge en lage drukgebieden gaan hun eigen gang. Kijken niet om naar dagjestoeristen die pootjebaden, een dame blanche of een pannenkoek eten, vakantie noemen.

Het weer is van niemand.

Een oude boer kondigde mij maanden geleden al aan dat ons een kutzomer te wachten stond.

Ook het gevang in?

De mooiste weervoorspeller die ik heb gekend, was de Zeeuw Jan Raas. Na elke Touretappe ging hij rond middernacht de wolken en de wind peilen. En zei dan plechtig: "Het wordt nat, morgen." Zoals alle Zeeuwen bestudeerde hij dagelijks de elementen, met de watersnoodramp van 1953 in het achterhoofd.

Vroeger was er Armand Pien.

Sacrosanctum van weer, donder en bliksem. Maar niet in de zomer: dan was alle weer beloftevol. Een plensbui? Betekenisloos intermezzo. Kustgemeenten lagen aan zijn voeten, in luizige dankbaarheid.

Volksheld, natuurlijk.

Het weer was gelukkig nog niet geprivatiseerd.

Hugo Camps