Direct naar artikelinhoud

Chaos voor de Olympische Spelen: 2,5 uur aanschuiven op Heathrow

Minder dan vier weken voor de start van de Olympische Spelen moeten passagiers op de luchthaven van Heathrow rekening houden met zeer lange wachttijden. Dit weekend mochten ze 2,5 uur aanschuiven op de belangrijkste Londense luchthaven. Zowat 4.000 mensen stonden in een wachtrij van meer dan 800 meter, schrijven de Britse kranten. Beambten zouden willen verhinderen dat reizigers de wachtrij vastlegden op gevoelige plaat.

Bezorgde Britten vrezen dat het probleem enkel zal toenemen tijdens de Spelen. Volgens schattingen zal het aantal passagiers op Heathrow dan met 650.000 bezoekers toenemen. "Op amper vier weken van de Spelen loert een grote crisis om de hoek", waarschuwden Labourpolitici op zondag.

Volgens het management van Heathrow zijn de lange rijen het gevolg van een toevloed aan vakantiegangers, te weinig beschikbaar personeel en de instroom van olympische bezoekers. Ze wijst ook naar de Britse immigratiediensten. Amper een op de drie douaneloketten was dit weekend geopend. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken belooft alvast dat het vanaf 15 juli op volle capaciteit zal werken. Het doel is om de wachttijden te beperken tot 25 minuten voor EU-inwoners en 45 minuten voor niet-EU-inwoners.

Met nog 24 dagen te gaan hebben de Britten nog veel werk voor de boeg. De zogenaamde e-loketten, waar reizigers met een Europees paspoort zelf kunnen inchecken, werkten dit weekend nog altijd niet. Daarnaast liet de technologie voor gelaatsherkenning het grotendeels afweten. Vraag is of de Britse autoriteiten het tij nog kunnen keren. De voormalige woordvoerder van ex-premier Tony Blair grapte in april al dat atleten maar beter meteen konden afreizen naar Engeland om op tijd te zijn voor hun wedstrijd.