Direct naar artikelinhoud

Charleroi in eigen huis onderuit tegen dominant Aalstar

Na Bergen op de openingsspeeldag en Oostende vorige zaterdag, vloerde Aalstar dit weekend ook landskampioen Charleroi. En dat in de eigen Spiroudome. De derde topscalp dus voor Aalstar, dat daarmee op de leidersplaats komt. 'Niet belangrijk, het is nog lang. Grootste bonus: we moeten ons niet meer afvragen of we hier kunnen winnen', lachte coach Brad Dean.

Elf nederlagen op rij telde Aalstar in de Spiroudome sinds de laatste zege op 8 december 2007. Die verliesreeks werd zaterdag dus stopgezet. "Het was het juiste moment om naar Charleroi af te zakken: wij de goede vorm, zij een zwaar schema (vier wedstrijden op acht dagen, rb). En dat weerspiegelt zich in het vierde quarter, traditioneel ons sterkste", zei coach Brad Dean.

Daarin verraste de Coach van het Jaar. Hij hield in moneytime zijn koningskoppel Copeland en Jackson op de bank. En dat bleek een dubbele gouden keuze.

"Dat is typisch Dean", zegt Chris Young, de kolos van Aalstar die goed was voor 14 punten en 9 rebounds. "Als hij een vijftal vindt dat 'klikt', dan behoudt hij dat. Ongeacht de spelers op het veld, ongeacht de resterende tijd op de klok."

De schaduwhelden - Nate Fox en Justin Holiday - speelden vervolgens de hoofdrol. Samen met spelmaker Kevin Kruger, die voordien al de kloof had gedicht van 63-53 naar 63-63. Kruger zou al zijn dertien punten (waarbij 8 op 8 vrijworpen) in dat slotquarter maken. Fox had eerder al de aansluitingsbom gedropt en bleef stevig bordwerk leveren, Holiday deelde de beslissende punch uit met een driepunter en een aanvallende rebound: 65-72, game over.

"Onze verdediging in het slotquarter (Charleroi scoorde vier punten op negen minuten, rb) was de sleutel, samen met het leiderschap van Kruger", besloot Dean. "Met de bal in zijn handen voelt iedereen zich comfortabel. Een matcheinde zonder Copeland-Jackson, het bewijst onze diepte. Dit geeft vertrouwen en versterkt het geloof: wij kunnen strijden met iedereen. Want als je hier kan winnen, dan kan je in België overal winnen. Nu volgt een nieuwe test: hebben we de mentale sterkte om dit niveau elke week te brengen? Of schuilt er gevaar dat we overmoedig worden?"

Gemiste inleggers

Iets tussen zenuwachtigheid en ontgoocheling, zo droop Charleroi af. Wat beklemde het meest: het verlies of de prestatie? Beghin was goed, Mallet alomtegenwoordig, maar ook uitgeperst in het slot. De rest: ondermaats. "Alleen in het derde kwart brachten we voldoende intensiteit", reageerde coach Bozzi. "Stevige defensie leverde daar een tienpuntenbonus op. We konden de match afmaken, maar drie gemiste inleggers betalen we achteraf duur. In het slot was alle luciditeit weg. Gebrek aan frisheid? Een beetje wel, maar dat is helemaal geen excuus. Te veel spelers, zeker Hill en Welsch, blijven onder hun niveau. Aan ons om hen uit hun dip te helpen."

Het laatste woord was voor Jacques Stas. "Dit moet je helemaal niet dramatiseren, misschien werkt deze Aalsterse zege wel meer afschrikwekkend voor de concurrentie dan voor ons."

UITSLAGEN BASKETBAL

Luik - Antwerp56-64

Charleroi - Aalstar68-76

Oostende - Pepinster79-75

Gent - Leuven71-83

Bergen was vrij

STAND

1. Aalstar54180%

2. Charleroi43175%

3. Leuven43175%

4. Antwerp32167%

5. Oostende53260%

6. Bergen42250%

7. Luik42225%

8. Pepinster3030%

9. Gent4040%