Direct naar artikelinhoud

Assad roept op tot volgehouden strijd tegen 'terroristen'

De Syrische president Bashar al-Assad heeft zijn strijdkrachten geprezen en hen tegelijkertijd opgeroepen meer "bereidheid" te tonen om de "buitenlandse agenten" te bestrijden die zijn land proberen te destabiliseren. Volgens Assad zal de uitkomst van de strijd tegen de opstandelingen beslissend zijn voor het lot van Syrië. Dat is gisteren gemeld door het officiële Syrische persbureau SANA en een tijdschrift van het leger.

De oproep is de eerste publieke verklaring van de president sinds twee weken geleden een vertrouweling uit zijn directe omgeving omkwam bij een bomaanslag. Sinds de aanslag lijkt Assad zich schuil te houden.

De president duidde zijn tegenstanders aan als "terroristische bendes", maar erkende impliciet dat zij een bedreiging vormen voor zijn politieke overleving. "Het lot van ons volk en onze natie hangt af van deze strijd", zei Assad.

Op YouTube is ondertussen een filmpje verschenen waarop te zien is hoe militieleden die loyaal zijn aan Assad in de stad Aleppo worden geëxecuteerd. Aan het begin van het filmpje (waarschuwing: de beelden zijn zeer expliciet) is te zien hoe de gevangen militieleden naar een terrein vol met mensen worden gebracht. Een aantal van hen is overduidelijk mishandeld, hun kleding zit onder het bloed. De mannen worden voor een muur gezet en daarna wordt er langdurig met semi-automatische vuurwapens op de groep geschoten, terwijl de menigte "God is groot" roept. De slachtoffers zijn leden van de gevreesde Shabiha-militie. Die wordt verantwoordelijk gehouden voor slachtpartijen in Syrische plaatsen. Op een andere video is te zien hoe de rebellen triomfantelijk een politiebureau innemen. Er zijn 15 lijken te zien. Een opstandeling schiet een kogel door het hoofd van een al dode politiecommandant.