Direct naar artikelinhoud

Club Med, nu ook in Gent

Nadat cirQ op de Gentse Feesten minderheden in kooien stopte en doodskistjes voor kinderen maakte, trakteert het gezelschap deze editie op een park vol bizarre figuren, een circusfamilie én een verlamd levend standbeeld.

Er heerst drukte in het kleine parkje aan het einde van de Willem de Beersteeg in Gent. Over een paar dagen barsten de Gentse Feesten los, en de mannen van het creatief collectief cirQ timmeren in sneltempo aan het decor van een van hun voorstellingen. In de gietende regen, maar dat kan de pret niet bederven. Voor organisatoren David Miroir en Xavier Cloet vormen de feesten namelijk een jaarlijkse speeltuin. Samen met een enorme ploeg vrijwilligers zijn zij een vaste waarde op het Gentse volksfestijn.

Zoals de schreeuwerige jaren tachtig-affiches aan de ingang aankondigen, wordt hun stand dit jaar bezet door de mysterieuze familie Van den Berghe. Cirq bracht deze stamboom animators, klusjesmannen en barvrouwen samen voor de Feesten. Jaren animeerden de familieleden vakantiegangers voor Club Med en Center Parcs. Het parkje waar cirQ zich vestigde, wordt dezer dagen herschapen tot zo'n vakantieoord.

Tetjeskar

"Voor de cafetaria hebben wij gekozen voor mottig geel", vertelt Cloet die de nog rommelige site met zijn verbeelding en woorden opvult. "Hier kunnen mensen ook Panini-boeken kopen van de familie Van den Berghe, met stickers van de hele clan."

De clan, zo toont Miroir enthousiast aan met een uitgetekende stamboom, bestaat uit een zootje ongeregeld. Elk familielid zal een andere functie vervullen op het veldje. De animators geven 'functionele bewegingslessen' en crea-workshops. "Hier leren wij bijvoorbeeld hoe je op de juiste manier een Prince-koek moet eten, om er zoveel mogelijk genot uit te halen", legt Cloet uit.

Op een bescheiden podium zullen karaokeacts, stand-upcomedians als Philippe Geubels en keyboardspelers elkaar afwisselen. "Maar we hebben ook een vedettenparade met Tim Tesley, Danny Apolloni en Joe Berluck." In een glazen caravan worden de performers als helden geïnterviewd. Wat verder staat de 'tetjeskar', die vanbinnen bekleed is met een behang met tepelprint. Hier kunnen moeders hun baby's ongestoord de borst geven.

Ridder in een rolstoel

Maar cirQ is meer dan onderbroekenlol alleen. Onder het ludieke laagje steekt een scherp, maatschappijkritisch kantje. Zo werden zwarte toeschouwers vorig jaar uit het publiek getild en op een draagstoel geplaatst. Ze kregen een zak nootjes in hun handen geduwd die ze naar de blanke omstanders moesten gooien. "Fantastisch", geniet Cloet na. Het Circus Vangheluwe, waarbij kindjes tussen de benen van een houten Roger Vangheluwe naar binnen kropen, zorgde voor de meeste ophef. "Dit jaar voeren we een levend standbeeld op, verkleed als ridder", vertelt Cloet. "Hij is verlamd tot de onderkant van zijn gezicht en wanneer mensen geld in zijn potje stoppen, beweegt hij zijn rolstoel op en neer. Wij zoeken nog iemand met spasmen die het tegenovergestelde doet. CirQ heeft contact met gehandicaptenorganisaties om deze mannen te vinden. Voor die gasten zijn de feesten een manier om uit de slachtofferrol te komen waarin zij doorgaans zitten."

Toch trekt de groep deze editie ook de kaart van de ontroering. Op de DOKsite in Gent loopt de voorstelling cirQ Batavaria. "Wij werden acht jaar geleden verliefd op de familie achter circus Bavaria," zegt Cloet. "Met hen wilden we al heel lang een show op poten zetten." Tijdens het spektakel bouwen de performers een circustent op, terwijl de familie en de artiesten van cirQ acts opvoeren. "Het is een enorm intensieve voorstelling waarvoor we een heel technisch scenario moesten uitwerken. Ook voor de familie, die teerde op traditie en gewoontes, was het soms lastig. Repeteren bleek hen vreemd. Ik hoop dat de voorstelling bij hen blijft hangen en dat ze beseffen dat er meer is dan de charme van hun gewoontes."

Het hoofddoel van Miroir en Cloet blijft uiteindelijk vooral: zich rot amuseren. "Ons publiek gaat ook overal in mee. Vorig jaar kon je in een tent met een hoofdtelefoon en wat beelden 'de baarmoederervaring' beleven. Toen er twee mensen binnen zaten, riep een van onze presentatoren dat iedereen zich snel moest verstoppen. Het hele parkje leek in no time ontruimd. De gezichten van die twee toen ze buitenkwamen en geen drukte, maar een leeg veld aantroffen. Geweldig."

De familie Van den Berghe, vanaf vrijdag, gratis in het park aan de Willem de Beersteeg. Voor cirQ Batavaria kunt u tickets bestellen via www.batavaria.be