Direct naar artikelinhoud

Kvitova en Bouchard strijden om Wimbledontitel

Derde keer, goede keer voor Genie Bouchard (WTA-13). Nadat de 20-jarige Canadese strandde in de halve finale van de Australian Open en Roland Garros, plaatste ze zich nu na een 7-6, 6-2 zege op Simona Halep (WTA-3) voor haar eerste grandslamfinale. Daarin treft ze Petra Kvitova (WTA-6).

Blond, competitiebeest, hard hamerend en nu al het uithangbord van de damestour. Genie Bouchard is zonder twijfel de opvolgster van Maria Sjarapova. "Ik vind het een eer om met iemand vergeleken te worden die al vijf grandslamtitels op haar conto heeft", zei Bouchard, "Zij is een grote kampioene maar langs de andere kant ben ik wie ik ben. Ik wil niet die volgende iemand worden. Ik wil de volgende mezelf worden. Ik wil mijn eigen geschiedenis schrijven."

Gisteren schreef Bouchard alvast een eerste hoofdstuk door in de halve finale voorbij Simona Halep te gaan. De Roemeense pupil van Wim Fissette kon wel inroepen dat ze aangeslagen was door een enkelverzwikking, opgelopen na amper drie games.

"Het was zwaar", zei Halep. "Ik kon daarna geen kracht meer zetten op mijn linkerbeen en mijn eerste service viel helemaal weg." Toch geraakte de 22-jarige Roland Garros-finaliste nog aan een tiebreak. Die werd dan weer onderbroken door een toeschouwer die onwel werd door de warmte. Bouchard liet het niet aan haar hart komen en hamerde lustig verder. Ze ging uiteindelijk iets meer de zege zoeken dan een lichtjes leeg gespeelde Halep.

"Bouchard serveert goed, ze beweegt snel, ze speelt kort op de baseline en slaat hard", somde Halep de voornaamste kwaliteiten van Bouchard op. Neem daarbij nog een onwaarschijnlijke competitiedrang - achter het engelachtige uiterlijk zit een giftig karaktertje - en je hebt het recept voor een topper.

"Ik voel nu geen opluchting dat ik eindelijk een grandslamfinale heb gehaald", zei de eerste Canadese die daar ooit in slaagde. "Ik ben blij maar verwacht wel zulke resultaten van mezelf. Mijn werk is echter nog niet af, ik wil nog één stap verder gaan."

Zenuwenoorlog

Daarvoor moet Bouchard in de finale voorbij Petra Kvitova. Die won het Tsjechisch onderonsje tegen haar boezemvriendin - beide meisjes trainen op dezelfde club - Lucie Safarova (WTA-23) met 7-6, 6-1. "Ik denk niet dat ik de favoriete ben voor de titel", zei Kvitova, de Wimbledon-winnares van 2011. "Het gaat er altijd om wie het beste met de zenuwen omkan. Maar ik geloof alvast dat zij veel vertrouwen heeft."