Direct naar artikelinhoud

Computerafval wordt psychedelische stop-motion

Zeno De Ridder en Robin Bervoets, twee studenten Animatie van de Sint-Lukashogeschool Brussel maakten een stop-motionfilmpje met oude computeronderdelen. Het resultaat is na zeven maanden zwoegen een bescheiden internethit. De technologiewebsite The Verge pikte hun creatie op, net als talloze blogs.

Imachinarium, zoals de twee hun project doopten, is een plotloze video waarin kabeltjes en transmitters op de maat van de muziek bewegen of van kleur veranderen. Het resultaat is een soms psychedelische reis doorheen de kleurrijke wereld van snoeren, usb's en oude cd-lezers.

Het duo, dat werkt onder de naam Barefooted Knights, kreeg de schoolopdracht "een universum met een eigen stel wetten te conceptualiseren, creëren en animeren". Ze verzamelden e-afval bij de Faculteit Letteren van de KU Leuven en gingen met de rommel aan de slag.

Het filmpje van de twee blinkt vooral uit in creatief denken. Blacklights doen de gekleurde kabels oplichten en magneten van oude harddisks houden het hoofddecor bij elkaar. Voor hun dollyshot, waarbij de camera in één vloeiende beweging op een karretje rijdt, knutselden ze zelf een spoor in elkaar.

vimeo.com/barefootedknights