Direct naar artikelinhoud

Dertig burgers levend verbrand in Kongo

Meer dan dertig burgers zijn in de nacht van zaterdag op zondag levend verbrand bij een aanval van gewapende mannen op hun dorp in Zuid-Kivu in het oosten van de Democratische Republiek Kongo (DRC). Dat is gisteren bij de VN-missie in de DRC vernomen. "Meer dan dertig, voornamelijk vrouwelijke burgers zijn gedood en een vijftigtal anderen gewond bij een aanval op hun dorp Ntulumamba, ongeveer 70 kilometer ten noordwesten van Bukavu", zo heeft de woordvoerder van de missie, Kamal Saïki, aan het Franse persbureau AFP verklaard. De slachtoffers werden in hun hutten opgesloten en levend verbrand door gewapende mannen.

Van zijn kant heeft de gouverneur van Zuid-Kivu, Didace Kamimgimi, gewag gemaakt van 39 afgebrande hutten en 26 teruggevonden lichamen, nadat zondagmiddag een missie van het Kongolese leger ter plaatse was gestuurd.

Volgens getuigenissen van bewoners die de zone konden ontvluchten, is de aanval het werk van plaatselijke militieleden en Rwandese Hutu-rebellen van de FDLR (Forces Démocratiques de Libération du Rwanda). Hutu-milities, die na de genocide van 1994 Rwanda ontvluchtten, zijn al langer actief in het oosten van Kongo.