Direct naar artikelinhoud

Eerste artistieke basisschool voor creatieve kinderen van start

Vanaf september opent in Brussel de eerste artistieke basisschool de deuren. De school richt zich niet op Mozarts en Monets in spe, maar wil naar school gaan vooral leuker maken.

De school wordt een annex van de huidige kunsthumaniora en academie Sint-Lukas. "Er is in Brussel een tekort aan plaatsen", zegt directeur Kris Bauwens. "We vonden dat we ons steentje moesten bijdragen én we hebben wel wat lokalen die we kunnen vrijmaken."

Maar als Sint-Lukas met een basisschool begint, dan doet ze dat met een twist en dus wordt het 's lands eerste artistieke basisschool. "Volgens ons biedt dat een meerwaarde", zegt Bauwens. "Het is niet voor niks dat het welbevinden bij leerlingen nergens zo groot is als in het kunstsecundair. En leerlingen die zich goed voelen, presteren ook beter."

Het is absoluut niet de bedoeling dat de creatieve kleuters straks ook allemaal naar kunstzinnige richtingen trekken. "Er zijn geen eisen, alle kinderen zijn welkom en ze kunnen achteraf alle kanten uit", zegt Bauwens. "Maar we willen wel meer de nadruk leggen op het creatieve, en daarbij het klassieke knutselniveau overstijgen."

Door de aanwezigheid van de kunsthumaniora kan de nieuwe basisschool gebruikmaken van een uitgebreid arsenaal aan videocamera's, verf, klei, drukpersen, fototoestellen... "Het artistieke zal ook geïntegreerd worden in de vakken", zegt Bauwens. "De turnles zal ook al eens balletles zijn en bij wereldoriëntatie kan er met de videocamera gewerkt worden. De juffen en meesters, die we nu nog zoeken, zullen ondersteuning krijgen van de leerkrachten van het secundair."