Direct naar artikelinhoud

Uitgesloten Van Damme mag zondag spelen

Heel Standard haalt opgelucht adem. Jelle Van Damme krijgt opvallend genoeg geen schorsing voor zijn rode kaart tegen Zulte Waregem en kan dus spelen tegen Club Brugge.

Standardcoach Guy Luzon zat het voorbije weekend met de handen in het haar. Middenvelder William Vainqueur pakte tegen Zulte Waregem zijn tiende gele kaart van het seizoen en is twee wedstrijden geschorst. Daar was niets aan te doen. Maar Vainqueur was niet het enige probleem, ook voor Jelle Van Damme dreigde een schorsingsdag. Hij kreeg een rode kaart na een incidentje met Thorgan Hazard.

De razend belangrijke topper van komende zondag tegen Club Brugge moeten afwerken zonder die twee sterkhouders (en dus Opare, Stam of godbetert Ben Haim op de linksachter moeten posteren) zou een klein drama geweest zijn voor de Rouches. Maar Luzon kan opgelucht ademhalen. Dat noodscenario mag de koelkast in. De Geschillencommissie floot de bondsprocureur, die één speeldag schorsing had voorgesteld, terug. Van Damme mag dus gewoon spelen tegen Club Brugge.

"Uit de televisiebeelden en de zitting blijkt duidelijk dat Van Damme Hazard niet bij de keel greep (zoals in het scheidsrechtersverslag gemeld werd, red.) maar dat hij hem alleen duwt. De Geschillencommissie beslist daarom dat de uitsluiting voldoende was", luidt de redenering. De bondsprocureur stelde tijdens zijn verdediging nochtans dat de Standardspeler "brieste" en naar Sylla "gestormd" was. De kwijtschelding van de straf is verrassend, want ook al greep Van Damme Hazard niet naar de keel, de duw was wel duidelijk zichtbaar.

Hetzelfde verhaal geldt voor Zulte Waregemspits Idrissa Sylla. De aanvaller ging na de duw van Van Damme in de tegenaanval en gaf de linksachter van Standard op zijn beurt een stoot. Ook Sylla hing een speeldag schorsing boven het hoofd. En ook hij werd uiteindelijk vrijgesproken. De redenering was zowat dezelfde als bij Van Damme. In het scheidsrechtersverslag stond dat Sylla de Standardspeler in het gezicht duwde, maar na het herbekijken van de tv-beelden oordeelde de Geschillencommissie dat dat "enkel ter hoogte van de borst" gebeurde.

Schorsinggsolden

En nog waren de schorsingssolden niet afgelopen. Ook Sven Kums, die voor een trap op de voet van Vainqueur drie speeldagen schorsing boven het hoofd hing, kwam er uiteindelijk van af met één match effectieve schorsing en één voorwaardelijke.

De Geschillencommissie was met andere woorden in een zeer gulle bui. Mogelijk hebben Standard en Zulte Waregem daar wel zelf voor gezorgd, door op een ongeregeldheid in het scheidsrechtersverslag te wijzen. Dat was niet opgesteld door ref Alexandre Boucaut - die de rode kaarten had uitgedeeld - maar wel door Sébastien Delferière. Die moest echter na een kwartier het veld verlaten met een blessure. De Geschillencommissie oordeelde uiteindelijk dat de klachten daarover "ongegrond" waren, maar toch valt het op dat de straffen wel heel mild zijn. Wedden dat Anderlecht spijt heeft dat het het schorsingsvoorstel van Mitrovic gewoon aanvaardde?